Muslimani koji su ustali na sehur spasili komšije od požara u Londonu

Radiosarajevo.ba
Muslimani koji su ustali na sehur spasili komšije od požara u Londonu
Muslimani koji su ustali na sehur spasili su ljudske živote u smrtonosnom požaru koji je izbio u soliteru u zapadnom Londonu, prenosi Huffington Post.

Dvanaest osoba je poginulo, a više od 70 je povrijeđeno u požaru koji je počeo oko 1:15 navečer.

Dvadesetogodišnji Khalid Suleman Ahmed živio je sa svojom tetkom na 8. spratu. Kada je čuo da se nešto dešava i shvatio da je došlo do požara, probudio je svoju tetku, a zatim je nastavio buditi svoje komšije koji su se zahvaljujući njemu spasili od vatre.

"Cijeli haustor bio je ispunjen dimom. Nismo mislili da je toliko ozbiljno, ali smo za svaki slučaj krenuli na sigurno. Kada smo stigli na mjesto na koje su nas uputili vatrogasci, cijela zgrada je nestajala u plamenu već za 20 minuta. Vatrogasci su bili brzi i odmah su počeli raditi", ispričao je Khalid.

I njegove komšije su ispričale kako su spašene jer su ih probudile njihove komšije muslimani. Naime, nekoliko muslimanskih porodica je živjelo u ovoj zgradi i ustali su na sehur kako bi započeli svoj ramazanski post.

"Hvala Bogu na ramazanu", rekla je jedna od spašenih stanarki.

Khalid je naveo i kako ne bi bio budan radnim danom da nije čekao sehur, stoga ko zna šta bi se dogodilo s njim i njegovim komšijama.

Veliki broj londonskih džamija otvorio je svoja vrata za one koji su ostali bez svojih domova, a islamska zajednica je došla kako bi im pritekla u pomoć.

I lokalna crkva, kao i indijski hram, ponudili su mjesto za prenoćište i pomoć ugroženim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije