! / Mumificirana Egipćanka umrla prije 2000 godina: Otkriveno da je bila trudna

30. 04. 2021. u 09:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 21

Poljski naučnici objavili su u četvrtak da su otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju na svijetu dok su skenirali 2000 godina stare posmrtne ostatke koje se čuva u Nacionalnom muzeju u Varšavi.

"Moj suprug Stanislaw, egipatski arheolog i ja pogledali smo rendgenske snimke i primijetili u trbuhu poznati prizor za roditelje troje djece - malo stopalo!", rekla je novinarima Marzena Ozarek-Szilke, antropologinja i arheologinja sa Univerziteta u Varšavi, piše Hina.

Daljnja analiza pokazala je cijeli fetus. Naučnici koji rade na Projektu Varšavske mumije vjeruju da je žena imala između 20 i 30 godina i da je bila trudna 26 do 30 sedmica.

"Ne znamo zašto fetus nije bio izvađen iz pokojnice tokom mumificiranja", rekao je Wojciech Ejsmond s Poljske akademije nauka sudionik projekta.

"Ova mumija zato je zaista jedinstvena. Nismo mogli pronaći nijedan sličan slučaj. To znači da je 'naša' mumija jedina na svijetu za koju je utvrđeno da je s fetusom", rekao je.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)