Egipat: Povorka faraona, mumije sele u novi muzej

1
Radiosarajevo.ba
Egipat: Povorka faraona, mumije sele u novi muzej
Foto: EPA-EFE / Egipat Giza

Mumificirani ostaci 22 drevnih egipatskih kraljeva i kraljica bit će u subotu preneseni u veličanstvenoj procesiji ulicama Kaira do svojeg novog počivališta.

Posmrtni ostaci 18 kraljeva i četiri kraljice bit će, poredani po starosti, preneseni na odvojenim platformama ukrašenima u drevnom egipatskom stilu u procesiji nazvanoj "Zlatna povorka faraona".

Posmrtni ostaci sele se iz Egipatskog muzeja u središtu Kaira, gdje su boravili desetljećima, u Nacionalni muzej egipatske civilizacije, otvoren 2017. na jugu grada, piše Hina.

Egipat Giza - undefined

Foto: EPA-EFE: Egipat Giza

Ondje će biti smješteni u "malo modernijim vitrinama", rekla je Salima Ikram, profesorica egiptologije na Američkom univerzitetu u Kairu.

"Kontrola temperature i vlažnosti bit će bolja nego u starom muzeju", dodala je Ikram, stručnjakinja za mumificiranje.

Faraoni i kraljice na put će u zlatnim kočijama, svatko u svojoj. Svaka će kočija imati amortizere kako bi što sigurnije prešla četrdesetak minuta dug put kroz Kairo.

Egipat Giza - undefined

Foto: EPA-EFE: Egipat Giza

Sekenenre Tao II. zvan Hrabri, koji je vladao južnim Egiptom otprilike 1600 godina prije Krista, bit će u prvoj kočiji, dok će na začelju biti Ramzes IX., koji je vladao u 12.vijeku prije Krista.

Ramzes II. i kraljica Hatšepsut također će biti u povorci.

Procesija će početi u 18 sati po lokalnom vremenu u subotu i imat će veliko osiguranje. Bit će popraćena muzikom i nastupima egipatskih umjetnika, a sve će uživo prenositi državna televizija.

Otkrivene nedaleko od Luksora počevši od 1881., većina od 22 mumije bile su izložene od početka 20. vijeka u Egipatskom muzeju na Trgu Tahriru.

Od 1950-ih izložene su u maloj sobi, jedna pored druge, bez oznaka s objašnjenjima.

Prije selidbe mumije će biti stavljene u posebne kontejnere s dušikom, u uslove slične onima u njihovim izložbenim vitrinama.

U svojem novom domu bit će izložene odvojeno, svaka pored sarkofaga, a u nekim slučajevima i kipa, u okruženju koje podsjeća na podzemne kraljevske grobnice.

Izlošci će imati kratke oznake s biografijom vladara i u nekim slučajevima kopijama CT snimki.

"Mumije će prvi put biti izložene na lijep način, u obrazovne svrhe", rekao je egiptolog Zahi Hawass.

Sablastan izgled mumija desetljećima je odbijao mnoge posjetitelje.

Među najistaknutijima je princeza Margareta, sestra britanske kraljice Elizabete II.

"Nikada neću zaboraviti kada sam odveo Margaret u muzej", rekao je Hawass, bivši ministar za antikvitete.

Egipat Giza - undefined

Foto: EPA-EFE: Egipat Giza

"U galeriji je bila mumija Ramzesa II... Zatvorila je oči i pobjegla, nije mogla podnijeti što je vidjela."

Nacionalni muzej egipatske civilizacije završen je 2010., a "ja sam ga planirao otvoriti 2012.", rekao je Hawass. To je otpalo zbog revolucije 2011. i nestabilnosti koja je slijedila.

U mjesecima koji slijede Egipat bi trebao otvoriti još jedan muzej, Veliki egipatski muzej, nedaleko od piramida u Gizi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije