Veliko otkriće: U Egiptu otkriven 3000 godina star 'izgubljeni zlatni grad'

2
Radiosarajevo.ba
Veliko otkriće: U Egiptu otkriven 3000 godina star 'izgubljeni zlatni grad'
Foto: Guardian.com / Izgubljeni zlatni grad star 3000 godina

Arheolozi su pozdravili otkriće za koji se vjeruje da je najveći drevni grad pronađen u Egiptu, hiljadama godina zakopan pod pijeskom, te su stručnjaci rekli da je jedno od najvažnijih otkrića od iskopavanja Tutankamonove grobnice.

Poznati egiptolog Zahi Hawass najavio je otkriće "izgubljenog zlatnog grada", rekavši da je to mjesto otkriveno u blizini Luksora, doma doline kraljeva, piše Guardian.

"Egipatska misija pod vodstvom dr. Zahi Hawass pronašla je grad koji je izgubljen pod pijeskom”, rekao je arheološki tim.

"Grad je star 3000 godina, datira iz vremena vladavine Amenhotepa III, A nastavili su ga koristiti Tutankhamun i Ay", dodaje se u saopćenju.

Oktriće je nazvao najvećim drevnim gradom, poznatim pod imenom Aton, ikad otkrivenim u Egiptu.

Tim je započeo iskapanja u septembru 2020. godine, između hramova Ramzesa III i Amenhotepa III u blizini Luksora, 500 km (300 milja) južno od glavnog grada Kaira.

Nakon sedam mjeseci iskapanja, otkriveno je nekoliko četvrti, uključujući pekaru s pećnicama i keramikom, kao i administrativne i stambene četvrti.

Amenhotep III naslijedio je carstvo koje se protezalo od Eufrata do Sudana, kažu arheolozi, i umro oko 1354. pr. Vladao je gotovo četiri desetljeća, vladavina poznata po bogatstvu i raskoši svojih spomenika, uključujući Memnonove kolose - dva masivna kamena kipa u blizini Luksora koji predstavljaju njega i njegovu suprugu.

Tim je rekao da je optimističan u pogledu otkrivanja daljnjih važnih nalaza, napominjući da je otkrio skupine grobnica do kojih je dolazio "stepenicama urezanim u stijenu", sličnu konstrukciju kao one pronađene u Dolini kraljeva.

"Misiju očekuje otkrivanje netaknutih grobnica ispunjenih blagom", dodaje se u izjavi.

Prošle je sedmice Egipat transportirao mumificirane ostatke 18 drevnih kraljeva i četiri kraljice preko Kaira iz Egipatskog muzeja u novi Nacionalni muzej egipatske civilizacije, povorku nazvanu "Zlatna parada faraona". Među 22 tijela bila su i tijela Amenhotepa III i njegove supruge kraljice Tiye.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije