Arheolozi u Egiptu otkrili drevnu pivaru

1
Radiosarajevo.ba
Arheolozi u Egiptu otkrili drevnu pivaru
Foto: EPA-EFE / Drevna pivara u Egiptu

Iz egipatskog Ministarstva za antikvitete i turizam navedeno je da je najstarija svjetska pivara otkrivena u regiji Abidos, kao rezultat zajedničkog rada egipatskih i američkih arheologa.

“Procjenjuje se da pronađena pivara datira od 3273. pne do 2987. pne, do razdoblja faraona Narmera, jednog od prvih egipatskih faraona”,  saopćilo je ministarstvo, navodeći da je ovo najstarija pivara pronađena u Abydosu, piše CNN.

Matthew Adams s Univerziteta New York, jedan od čelnika egipatsko-američke misije koja je došla do otkrića, rekao je kako istraživači vjeruju da se pivo koristilo u kraljevskim ritualima pokopa najranijih egipatskih kraljeva.

Prethodnim istraživanjima na tom području otkriveno je da se pivo koristilo tokom žrtvenih obreda.

"Pivara je podijeljena u osam velikih odjeljaka za proizvodnju piva, u kojima se nalazilo po 40 glinenih posuda za zagrijavanje mješavina žita i vode", rekao je Mostafa Waziry, generalni sekretar egipatskog Vrhovnog vijeća za starine.

Pivara je istovremeno mogla proizvoditi čak 22.400 litara piva.

Službenici žele pokazati novootkrivene artefakte dok pokušavaju oživjeti egipatski turizam koji je pogođen pandemijom COVID-19.

Međunarodni letovi u Egiptu obustavljeni su u martu, zajedno sa zatvaranjem arheoloških nalazišta i muzeja. Komercijalni letovi nastavljeni su tek u julu. Broj turista koji su posjetili zemlju smanjio se sa 13,1 milion u 2019. na 3,5 miliona u 2020. godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije