Uzbudljivo otkriće: Da li je u Egiptu pronađena nova sfinga?

Radiosarajevo.ba
Uzbudljivo otkriće: Da li je u Egiptu pronađena nova sfinga?
Foto: EPA / Sfinga u Gizi
Druga sfinga o kojoj se u Egiptu mnogo pričalo možda je pronađena, a moguće je da su je iskopali radnici koji su gradili novu cestu.

Prema lokalnim izvještajima sfinga je pronađena na Al-Kabbash putu koji povezuje dva hrama Karnak i Luxor koji su izgrađeni 1.400 godine prije Krista. Potvrđeno je da statua ima tijelo lava s ljudskom glavom.

Druga sfinga još uvijek nije izvađena iz zemlje, ali su zvaničnici pozvali turiste da posjete gradilište kako bi vidjeli statuu. Fotografije još uvijek nisu objavljene, potvrdili su Egipćani.

Velika sfinga u Gizi otkrivena je pored velikih piramida na zapadnim obalama rijeke Nil i najstarija je i najveća poznata monumentalna skulptura na svijetu. Duga je 73 metra i visoka 20 metara.

Sfinga koja je pronađena još uvijek ne može biti iskopana zbog prirode terena i okoline u kojoj se nalazi. Turisti mogu doći i pogledati statuu, ali fotografije još uvijek nisu objavljene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije