Istraživanje: Ose ljeti napadaju jer su pijane

Radiosarajevo.ba
Istraživanje: Ose ljeti napadaju jer su pijane

Jedna od negativnih strana ljeta, osim jakog sunca koje može ostaviti ružne posljedice ako ne koristite kreme za sunčanje, svakako su kukci. A od komaraca ljeti znaju biti dosadnije samo ose.

Ipak možda nećete biti tako strogi prema njima kad čujete razlog zbog kojeg ljeti napadaju ljude, Indy100 navodi da su one zapravo uglavnom pijane. Naravno, ne radi se o nekoj posebnoj vrsti osa alkoholičarki, već o fermentiranom voću i ostavljenim alkoholnim pićima na terasama kafića.

Taj su zaključak donijeli stručnjaci iz Fondacije za očuvanje divljih životinja u Sussexu (Sussex Wildlife Trust). To se događa svake godine, tvrde, jer dolazi do promjena zbog kojih im se mijenja prehrana. Ose se hrane gotovo isključivo nektarom i drugim biljnim sokovima, a ljeti svoju"ovisnost o šećeru" rješavaju na ovaj način.

"U proljeće matice se bude iz hibernacije, počinju graditi gnijezda i polijegati jajašca. Iz larvi se ne razvijaju nove ženke sposobne za rasplod, nego neplodne radnice koje pomažu majci u dograđivanju gnijezda i brigu o hranjenju larvi. Jedan od njihovih glavnih zadataka je pronalaženje mekanih beskralježnjaka kojima će hraniti larve. Međutim, da stvar ne bude jednostavna, odrasle ose ne mogu probaviti hranu koju uhvate jer im je tijelo u sredini preusko. Umjesto toga ‘prožvaču’ plijen i daju ga lavrama, a one zauzvrat proizvode tekućinu bogatu šećerom čime se matica i radilice hrane. Naravno, privlači ih i slatka hrana koju ljudi ostave. Gladna osa teško će odoljeti sendviču s pekmezom ili limenci Coca Cole", rekla je glasnogovornica navedene fondacije.

Zato se nemojte čuditi ako ne možete otjerati osu. Gladna je i ne može pronaći šećer pa joj je i fermentirano voće dobro.

Dee Ward-Thompson iz britanske organizacije za kontrolu nametnika savjetuje da se izbjegava nepropisno ostavljanje voća u smeću ili bilo kakve hrane bogate šećerom. Otpad dobro zatvorite prije nego ga bacite u kontejner.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije