U Egiptu otkriveno 100 drevnih sarkofaga

0
Radiosarajevo.ba
U Egiptu otkriveno 100 drevnih sarkofaga
Foto: nbcnews.com / Egipatski sarkofazi

Egipatski zvaničnici zaduženi za antikvitete objavili su danas otkriće najmanje 100 drevnih sarkofaga, sa mumijama u nekim od njih, i oko 40 pozlaćenih statua u ogromnoj faraonskoj nekropoli Saqqari južno od Kaira.

Šareni, zapečaćeni sarkofazi i statue koji su sahranjeni prije više od 2.500 godina bili su izloženi u improvizovanoj izložbi u podnožju čuvene stepenaste Djoserove piramide u Saqqari, prenosi Al Jazeera Balkans.

Arheolozi su otvorili kovčeg u kojem se nalazila dobro očuvana mumija umotana u tkaninu. Također su izvršili rendgensko snimanje vizualizujući oblik drevne mumije, pokazujući kako je tijelo sačuvano.

Turistička industrija u problemu

Ministar turizma i antikviteta Khaled el-Anany rekao je na konferenciji za novinare da otkriveni predmeti potiču iz helenističkog perioda (320. - 30. p.n.e.) i kasnog perioda starog Egipta (664. – 332. p.n.e.).

Rekao je da će artefakte prebaciti u najmanje tri kairska muzeja, uključujući Veliki egipatski muzej koji Egipat gradi u blizini čuvenih piramida u Gizi.

Ministar je dodao da će kasnije ove godine objaviti još jedno otkriće na nekropoli Saqqara.

Egipat često obilazi svoja arheološka otkrića u nadi da će podstaći turističku industriju koja je u problemu od političkih previranja nakon 2011. godine kada je srušen dugogodišnji predsjednik Hosni Mubarak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije