NASA saopćila: Uskoro će biti objavljeno "uzbudljivo novo otkriće o Mjesecu"

2
Radiosarajevo.ba
NASA saopćila: Uskoro će biti objavljeno "uzbudljivo novo otkriće o Mjesecu"
Foto: Twitter / Mjesec

NASA će u ponedjeljak, 26. oktobra, objaviti, kako je navedeno, "uzbudljivo novo otkriće o Mjesecu".

Iz ove svemirske agencije nisu otkrili više detalja, ali su naveli da je riječ o "vezi između Mjeseca i daljeg istraživanja svemira", te istakli kako su do novih saznanja došli pomoću modifikovanog boinga 747 koji može letjeti iznad 99 posto vodene pare atmosfere, piše Independent.

Ovaj "boing" ima ugrađen teleskop SOFIA, koji, s obzirom na to da mu atmosfera ne zaklanja vidik, ima jasan pogled na Mjesec i druga svemirska tijela.

Instrumenti teleskopa registruju infracrvenu svjetlost, što znači da mogu uočiti pojavu koju je nemoguće vidjeti običnom svjetlošću, navode iz NASA-e.

Iako se SOFIA koristi za posmatranje dubljeg svemira, odnosno udaljenih planetarnih sistema i zvijezda, ona služi i za istraživanje objekata u Sunčevom sistemu.

Tako su 2016. godine ovim teleskopom, prvi put u 40 godina, otkriveni atomi kiseonika u atmosferi Marsa.

Tokom najave, iz Nase su se osvrnuli i na program Artemis, u okviru kojeg bi 2024. godine trebali da pošalju prvu ženu, kao i još jednog muškog astronauta, na Mjesec.

Dvoje astronauta trebali bi biti prvi ljudi koji će kročiti na Mjesec od 1972. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije