Mount Hood: Šta je izazvalo neviđenu katastrofu američkog broda

J. M.
Mount Hood: Šta je izazvalo neviđenu katastrofu američkog broda
/ Trenutak eksplozije (Foto: wiki)
Desetog novembra 1944. godine vezista LA Wallace i 17 mornara napustili su američki ratni brod Mount Hood, usidren u uvali na otoku Manus (Bismarck arhipelag u zapadnom Pacifiku).

Tek što su stigli na obalu, počeli šetati obližnjom plažom malo prije 9 sati ujutro, začula se strahovita eksplozija. Pa još jedna, mnogo duža i jača...

Detonacije su bile tako žestoke da se iznad Mount Hooda pojavio dim u obliku pečurke na visini 2.100 metara! Krhotine broda otišle su na dno mora gdje se pojavio krater dužine 300 metara, 60 metara širine, 10-12 metara dubine.

Ljudski gubici bili su stravični: Poginulo je svih 332 člana posade koji su ostali na brodu, ali i 82 radnika i mornara u 300 metara udaljenom remontnom brodu Mindanao. Potonulo je još 13 manjih plovila, manje ili više oštećeno 35 brodova.

Razmjene katastrofe mogle su iznenaditi samo neupućene. Jer, Mount Hood bio je brod namijenjen transportu oružja, a u trenutku nesreće bio je natovaren s 3.800 tona municije i eksploziva.

Iako je američka mornarica formirala istražnu komisiju, nikad nije utvrđeno šta je izazvalo eksplozije na Mount Hoodu. Neki svjedoci su vidjeli japanski borbeni avion koji je u niskom letu napao američki brod, ali njihov iskaz nije prihvaćen.

Bilo kako bilo, Mount Hood je mjesec dana kasnije izbrisan iz registra američkih brodova, a ostala je misteriju šta je razlog katastrofe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije