Principessa Mafalda: Tragedija 'italijanskog Titanika'

Radiosarajevo.ba
Principessa Mafalda: Tragedija 'italijanskog Titanika'
/ Početak potonuća Principesse Mafalde (wiki)
Kada je porinuta 22. oktobra 1908. godine Principessa Mafalda bio je najveći italijanski putnički brod.

Dugačka 147 metara, s motorima snage 10 hiljada konskih snaga, nazvana je po Princezi Mafaldi od Savoje (kćerka kralja Viktora Emanuela III i crnogorske prinzece Jelene), 

Principessa Mafalda plovila je između Italije i Južne Amerike, prevozeći hiljade putnika. I kada je 1923. godine porinut veći i moderniji Giulio Cesare nije blijedila slava princeze Mafalde. Sve do kobnog 25. oktobra 1927.

Tada je blizu brazilskih obala polomljen propeler oštetio trup italijanskog broda i povukao ga na dno mora. Iako je Principessa Mafalda relativno sporo tonula, nastupila je konfuzija i panika.

Poginulo je 314 osoba od 1.252 putnika i članova posade na brodu. Nesreća se desila na vrlo prometnoj pomorskoj ruti pa su u kratkom vremenu pristigli drugi brodovi kako bi spasili preživjele. 

Pretpostavlja se da se olupina luksuznog broda nalazi na dubini od oko 1.400 metara, no do danas nije pronađena.

To je najveća tragedija nekog italijanskog broda u historiji i najveća mirnodopska pomorska katastrofa u južnoj hemisferi.

Zato ne čudi da se Principessa Mafalda često naziva "italijanski Titanik".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije