Moskva popustila Pekingu: Amerikanci zabrinuti, a posljedice bi mogao osjetiti cijeli svijet

5
Radiosarajevo.ba
Moskva popustila Pekingu: Amerikanci zabrinuti, a posljedice bi mogao osjetiti cijeli svijet
Foto: EPA - EFE / Vladimir Putin i Xi Jinping

Službeni Peking je već dugo na meti kritika Amerikanaca zbog pružanja podrške i vojne pomoći Rusiji.

Iako Kina odbacuje sve takve kritike Zapada tvrdeći kako se oni snažno zalažu za kraj rata u Ukrajini i mir između dvije strane, zbog čega se i ukrajinska diplomacija sve više okreće njima u nadi da će izvršiti pritisak na Rusiji, posljednje optužbe SAD-a bi mogle snažno odjeknuti.

Zamjenik američkog državnog tajnika Kurt Campbell izjavio je kako Peking pruža Moskvi "vrlo značajnu" pomoć kako bi ojačao svoj ratni stroj, a zauzvrat Rusija predaje svoje strogo čuvane vojne tehnologije vezane uz podmornice i rakete. Kritike zamjenika rečene su pred skupinom novinara nakon sastanka europskim i NATO saveznicima u Bruxellesu, navodi Politico.

Turist ostavio vrećicu čipsa u američkom nacionalnom parku: "Posljedice su ogromne"

Turist ostavio vrećicu čipsa u američkom nacionalnom parku: "Posljedice su ogromne"

SAD se ranije fokusirao na isporuku Pekinga takozvanih tehnologija dvojne namjene – koje se mogu primijeniti u vojne ili civilne svrhe. Međutim, sad oni nedvosmisleno tvrde kako Kina pomaže ruskoj vojsci. S obzirom na to da godinama već traju međunarodne sankcije protiv Rusije, Moskvi je očajnički potrebna tehnologija kako bi ojačala vojnu proizvodnju i mogla nastaviti rat protiv Ukrajine. "Ovo nije tehnologija s dvojnom namjenom", rekao je Campbell opisujuću tehnologiju koju Kina šalje Rusiji, te je dodao: "Oni se u osnovi primjenjuju izravno na ruski ratni stroj."

"Ovo su sastavni dijelovi vrlo značajnog napora s kineske strane da pomogne u održavanju, izgradnji i diversifikaciji različitih elemenata ruskog ratnog stroja. Svjedočimo naporima na najvišim nivoima obje vlade koje pokušaju sakriti i zaštititi određene elemente ove zabrinjavajuće saradnje... Većina tih aktivnosti se odvija u tajnosti", tvrdi američki dužnosnik.

Ovo nisu prve optužbe protiv Kine u kojima se tvrdi da ona opskrbljuje Rusiju s oružjem, te ih je ona redovno odbacivala tvrdeći da ne pruža oružje niti jednoj strani i da ima "nepristran stav" prema ratu. Zauzvrat za kinesku pomoć, Rusija je počela predavati Kini tehnologije vezane uz podmornice, rakete i druge osjetljive tehnologije. Historijski gledano, Moskva je bila oprezna kada je riječ o davanju informacija o svojoj najnovijoj vojnoj tehnologiji Pekingu.

"Tehnologija koje Rusija pruža odnose se na područja u kojima su se ranije ustručavali izravno surađivati s Kinom. Zabrinuti smo zbog određenog broja vojnih područja gdje se čini da postoji odlučnost da se Kini pruži veća podrška", ustvrdio je Campbell. "To se odnosi na podmornice, aktivnosti aeronautičkog dizajna, uključujući stealth. Također to uključuje i raketne sposobnosti," rekao je.

Rusi napreduju u Ukrajini, Kijev alarmira: ‘Dozvolite nam nove napade u znak odmazde unutar Rusije'

Rusi napreduju u Ukrajini, Kijev alarmira: ‘Dozvolite nam nove napade u znak odmazde unutar Rusije'

Prema Campbellu, nove tehnologije koje Peking prima predstavljat će opasnost ne samo za SAD, već i za Indiju, Australiju, Japan i Južnu Koreju "ako Kina uspije dobiti veću suradnju s Rusijom u usavršavanju određenih vojnih sposobnosti."  Nova Campbellova otkrića uslijedila su dvije sedmice nakon što je savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Jake Sullivan poduzeo svoje prvo putovanje u Peking i sastao se s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i drugim visokim dužnosnicima. Američke vlasti pojačavaju pritisak na Europsku uniju da odlučnije reagira na podršku Pekinga Moskvi u ruskom ratu protiv Ukrajine.

"Jasno smo istaknuli svoja zapažanja o financijskim aktivnostima i podršci nekim od ovih napora," rekao je Campbell i dodao: "Smatramo da bi Europa mogla jasnije izraziti svoju zabrinutost, i vjerujemo da bi jednostavno stavljanje određenih financijskih institucija pod stroži nadzor te jasno izražavanje toga imalo značajne posljedice."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije