Morbidno: Sveštenici poželjeli papi Franji smrt

6
Radiosarajevo.ba
Morbidno: Sveštenici poželjeli papi Franji smrt
Foto: EPA - EFE / Papa Franjo

Sveštenici iz Toleda su kažnjeni zbog komentara izrečenih ranije ovog mjeseca o molitvi za papu Franju "kako bi mogao što prije otići u raj".

Nadbiskup Francisco Cerro Chaves iz Toleda zamjerio je komentare svećenika koji govore španski u sedmičnom internetskom programu o molitvi da papa Franjo umre 'što je prije moguće'.

Dotični svećenici su to iznijeli ranije ovog mjeseca u epizodi YouTube programa pod nazivom Sakristija Vandeje: Kontrarevolucionarni svećenički skup.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Jedan od njih je otvorio epizodu rekavši: "I ja se puno molim za Papu, da što prije ode u raj."

Kako je razgovor odmicao, drugi sveštenik je kasnije izrazio podršku za izjavu drugog, a šest sveštenika koji govore španski pozvani u emisiju, svi iz različitih zemalja, nasmijalo se komentaru.

Papa Franjo otkazao audijenciju zbog blaže gripe

Papa Franjo otkazao audijenciju zbog blaže gripe

Papa Franjo (87) imao je nekoliko zdravstvenih problema posljednjih mjeseci, a trenutno je u bolnici zbog gripe u Rimu.

Španski biskup je osudio svećenike zbog njihove izjave ove sedmice, objavivši u srijedu, 28.februara izjavu na web stranici nadbiskupije u kojoj je rekao da odbacuje komentare i upozorava na moguće 'korektivne mjere' - iako ne precizirajući koje bi to mogle biti.

U saopćenju se navodi i da arhiepiskopija nije odgovorna niti je zastupana izjavama sveštenika u Internet programu.

Chavez je izrazio svoje "duboko odbacivanje bilo kakvog ispoljavanja nezadovoljstva prema ličnosti i službi Svetog oca", dodajući da je sveštenicima rečeno da traže oprost.

Muškarci koji su uključeni su se izvinili zbog komentara.

Papa Franjo 'opleo' po vještačkoj inteligenciji: 'Perverzne opasnosti'

Papa Franjo 'opleo' po vještačkoj inteligenciji: 'Perverzne opasnosti'

Grupa The Sacristy of the Vendée također se izvinila. Objavljujući na X, nekadašnjem Twitteru, napisali su: "Izvinjavamo se zbog nesretnog komentara, izrečenog u duhovitom tonu, o molitvi za Papu da ode u raj što je pre moguće".

"To je komentar lošeg ukusa i, iako ne izražava želju za papinom smrću, kako su neki mediji zlonamjerno prenijeli, [...] razumijemo da se tako može shvatiti., prenosi Euronews.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije