Papa Franjo 'opleo' po vještačkoj inteligenciji: 'Perverzne opasnosti'

2
Radiosarajevo.ba
Papa Franjo 'opleo' po vještačkoj inteligenciji: 'Perverzne opasnosti'
Foto: EPA - EFE / Papa Franjo

Papa Franjo upozorio je na "perverzne opasnosti" koje prijete od vještačke inteligencije (AI) i ponovio poziv za njenu regulaciju na svjetskom nivou.

On je to rekao povodom Dana društvenih komunikacija Rimokatoličke crkve i priznao da je i sam bio žrtva montirane fotografije, stvorene uz pomoć vještačke inteligencije (AI), prenosi Reuters.

Poglavar Rimokatoličke crkve je također skrenuo pažnju na "kognitivno zagađenje" koje može da iskrivi stvarnost, promoviše lažne narative i zatvori ljude u "ideološke eho komore".

Evo šta piše u pismu Željke Cvijanović UN-u upućenom uz posredovanje ruske misije

Evo šta piše u pismu Željke Cvijanović UN-u upućenom uz posredovanje ruske misije

"Treba samo da razmislimo o dugotrajnom problemu dezinformacija u vidu lažnih vijesti, koje danas mogu da utiču na stvaranje i širenje slika koje izgledaju savršeno uvjerljivo, ali su lažne, i sam sam bio žrtva ovoga", rekao je papa Franjo.

Franjo je prošle godine bio subjekat modifikovane fotografije u kojoj je prikazan kako nosi puffer kaput, dok se osvrnuo i na audio-verzije "deepfake" izmjena.

On je također govorio o opasnosti vještačke inteligencije u medijima, posebno u izvještavanju o ratu, dodavši da AI mora podržati a ne eliminisati ulogu novinarstva na licu mjesta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije