Moćni biznismen s Malte optužen za ubistvo novinarke Daphne Caruane Galizije

9
Hina
Moćni biznismen s Malte optužen za ubistvo novinarke Daphne Caruane Galizije
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ilustracija (EPA-EFE, Times of Malta)

Jedan od najbogatijih malteških poslovnih ljudi, Yorgen Fenech, optužen je za ubistvo antikorupcijske novinarke Daphne Caruane Galizije, naveli su tužitelji u sudskim dokumentima podnesenima u srijedu.

Za sada još nije određen datum suđenja. Fenech je uhapšen u novembru 2019. godine pod optužbom za saučesništvo u ubistvu. Tokom prikupljanja dokaza prije suđenja izjasnio se da nije kriv.

Novinarka Caruana Galizia ubijena je u eksploziji autobombe dok je napuštala svoj dom 16. oktobra 2017. godine. Ovo ubistvo šokiralo je Europu i pokrenulo pitanja o vladavini prava u toj najmanjoj članici Europske unije.

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Fenech je bio na čelu poslovnog carstva koje je uključivalo nekretnine, uvoz i trgovinu automobilima. Također je bio na čelu konzorcija kojem je kontroverzno dodijeljen državni ugovor za izgradnju elektrane.

Caruana Galizia istraživala je moguću korupciju prilikom sklapanja ugovora kada je ubijena. Trojica muškaraca optužena za podmetanje i postavljanje bombe uhićena su u decembru 2017. godine.

Jedan od njih izjasnio se krivim u sklopu nagodbe i osuđen je na 15-godišnju zatvorsku kaznu. Druga dvojica čekaju suđenje.

Yorgen Fenech, biznismen - undefined

Foto: Times of Malta: Yorgen Fenech, biznismen

Melvin Theuma, koji je priznao da je bio posrednik u zavjeri, predao je dokaze te je dobio pomilovanje. Rekao je da ga je Fenech zadužio da organizira ubistvo.

Tužitelji zahtijevaju doživotnu kaznu zatvora za Fenecha, rekli su sudski funkcioneri.

Fenech je uhapšen 20. novembra 2019. godine, u trenutku kada se njegova jahta nalazila nedaleko od Malte u, kako policija kaže, pokušaju bijega s otoka.

Tadašnji malteški premijer Joseph Muscat objavio je ostavku u roku od nekoliko dana nakon Fenechovog hapšenja, nakon što su otkrivene bliske veze između poslovnog čovjeka i visokih funkcionera vlade.

Sam Muscat uvijek je porekao zloupotrebe položaja. Provoditelji nezavisne istrage o ubistvu Caruane Galizije prošli su mjesec rekli da država mora snositi odgovornost za ubistvo nakon stvaranja "kulture nekažnjivosti".

Poduzanje optužnice na Malti komentirali su i korisnici Twittera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije