MMF prognozira: Svijet će pogoditi najveća recesija od Velike depresije

Radiosarajevo.ba
MMF prognozira: Svijet će pogoditi najveća recesija od Velike depresije
EPA / Sjedište MMF-a u Parizu

Tokom ove godine očekuje se da će se globalna ekonomija smanjiti zbog pada u aktivnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa, saopćeno je iz Međunarodnog monetarnog fonda, prenose svjetski mediji.

MMF je u svom Svjetskom ekonomskom predviđanju za ovu godinu najavljuje djelimičan oporavak naredne godine i rast svjetske privrede na 5,8 posto, ali ističe da uz njihova predviđanja idu “velike nesigurnosti” i da bi ishodi mogli biti mnogo gori što zavisi od pravca kretanja pandemije.

"Oporavak naredne godine samo je djelimičan jer je nivo projektovane ekonomske aktivnosti na niskom nivou zbog virusa", ističe se u saopćenju glavnog ekonomiste MMF Gite Gopinat.

U predviđanju MMF-a pretpostavlja se da će pandemija virusa dostići vrhunac u većini država tokom drugog kvartala i da će izblijediti u drugoj polovini godine.

Duža pandemija koja bi trajala i kroz treći kvartal mogla bi uzrokovati daljih tri posto pada ove godine i sporiji oporavak u 2021. godine usljed “zastrašujućeg efekta” bankrota i dužeg perioda nezaposlenosti.

U svom izvještaju MMF ističe da će globalna privreda najvjerovatnije ove godine iskusiti najtežu recesiju od perioda Velike depresije i prevazići će finansijsku krizu od prije decenije.

"Projektovano je da će velika blokada, kako bi je mogli nazvati, izazvati dramatično smanjenje globalnog privrednog rasta", dodaje se u izvještaju MMF-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije