Ono što su nekada bili MMF i SAD, to je sada Kina

Radiosarajevo.ba
Ono što su nekada bili MMF i SAD, to je sada Kina
Foto: Lego / Ilustracija

Ono što su nekada bili Međunarodni monetarni fond i Sjedinjene Američke Države, sada je to Kina koja mnogim državama u svijetu daje kreditna sredstva za gradnju infrastrukture, piše Jutarnji list.

S obzirom na to da vlast najmnogoljudnije zemlje na svijetu nije spremna Svjetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu ustupiti podatke o iznosu plasiranih kredita, tim stručnjaka iz Njemačke i Sjedinjenih Američkih država je napravio analizu kineskih kredita.

Analizom koju je uradio tim koji je predvodila profesorica na Harvardu Carmen Reinhardt je utvrđeno da su se siromašne zemlje svijeta kod Kine više zadužile nego što se mislilo.

Kako je naveo Jutarnji list, njihov vasnjski dug prema Kini je 50 posto veći nego što je navedeno u službenim statistikama. Uslovi pod kojima su dati krediti su čvrsto vezani za kineske strateške interese.

Export-Import Bank of China i China Development Bank su dvije državne finansijske institucije koje su u posljednjih nekoliko godina plasirale 75 posto kredita.

To znači da je Kina dobro informirana u trenutku kada se neka zemlja nađe u problemima. Zna da može aktivirati kolaterale prije drugih, zaključio je Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije