Mladića iz Beograda napala ajkula: Pretrpio povrede opasne po život

0
Radiosarajevo.ba
Mladića iz Beograda napala ajkula: Pretrpio povrede opasne po život
Print Screen / Mladića iz Beograda napala ajkula

Nemanja Spasojević iz Beograda, pretrpio je povrede opasne po život, kada ga je tokom ronjenja u okeanu na obali Californije ugrizla velika bijela ajkula.

Spasojević je ispričao šta se tačno desilo i kako je došlo do napada ajkule dok je ronio u blizini obale na plaži Gray Valle Cove, u okrugu San Mateo.

Plan mu je bio da ronim oko 45 minuta do sat vremena, objasnio je u razgovoru za američku televiziju FOX TV.

Ušao je u vodu oko 8:35 ujutro i proveo je na okeanu više vremena od očekivanog, piše ATVBL

"Na tom području se rijetko toliko dugo roni, jer je vidljivost obično izuzetno slaba", naveo je Nikola.

Kako je rekao, vidljivost je bila oko dva metra. U jednom trenutku, spazio je nekoliko kraba, od kojih je gledao koja je najveća da bi je izronio na obalu.

Onda ga je u tom trenutku ajkula napala.

"Dok sam vraćao krabu natrag i počeo da isplivavam na površinu osjetio sam bol poput uboda komarca i lagan pritisak. Dok sam mlatarao nogama, mogao sam da vidim lice ajkule. Gledao sam ga sa površine, tako da nisam mogao da vidim baš bijeli donji dio trbuha, ali mogao sam da vidim njen nos i crne oči", ispričao je Spasojević.

Kako je dalje dodao, tada je instiktivno počeo da šutira predatora u samoodbrani.

"U tom trenutku sam počeo mahnito da je šutiram leđima okrenut ka stijenama. Nadao sam se da će ako ponovo napadne udariti u peraja. U tom trenutku sam bio u bijeloj vodi, nisam osjećao bol niti sam imao svijest o ozbiljnosti. Mislio sam da je manja, ali mogao sam da osjetim da je ronilačko odijelo pocijepano i da je u njega ušla hladna voda", rekao je Spasojević.

Na njegovu sreću, uspio je da se spasi i da izađe na obalu, gdje je vidio da mu je odijelo ispunjeno krvlju. Sa namjerom da se odveze u bolnicu, počeo je da skida odijelo, onda je shvatio da su mu povrede teže i da gubi dosta krvi tokom hodanja, zbog čega je opet obukao odijelo.

"Moje odijelo je ponovo bilo puno krvi i bilo je očigledno da neću stići do stepenica, a da ne izgubim još krvi. Tada sam vidio ribara Toma i vikao sam 'napad ajkule' dok me nije primijetio", rekao je hrabri mladić.

Ispričao je i kako mu je ribar pritekao u pomoć, i ostao sa njim sve do dolaska hitne pomoći koja ga je hitno prevezla u opštu bolnicu u San Franciscu.

Povrede su bile teške i doktori su morali hitno da mu povežu vene koje mu je ajkula probušila svojim čeljustima. Istog dana, do devet sati, Spasojević je bio na nogama, te je otpušten iz bolnice.

Kako je rekao na kraju razgovora, vjeruje da je ajkula zarila zube u njegovu butinu čak deset puta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije