! / Kod Krka ulovili ajkulu - zaštićenu vrstu - i bacili je, jer se "teško reže"

09. 02. 2021. u 18:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Na društvenim mrežama hrvatskih ribarskih krugova kruži fotografija ubijenog morskog psa, navodno ulovljenog kod otoka Krka.

Na slici pozira osoba u ribarskoj kabanici, dok neko kukom otvara ralje uginule životinje.

Prema komentarima koji su objavljeni s fotografijom, neko ga je pokušao prodati u Bakru, no teško ga je bilo oguliti i izrezati, pa su ga jednostavno – bacili.

"Sramota, dno dna", "Ljudska gadost, ima li goreg", "Kakvi amateri, pa to se sredi za čas a oni bacaju? Bolje da su ga pustili!", samo su neki od komentara.

Više o ovoj vrsti je za portal Morski govorio renomirani svjetski stručnjak za morske pse i zaštitno lice National Geographica Andrej Gajić.

"To je pas volonja, odnosno Hexanchus griseus (Bonnaterre, 1788) obično ga nalazimo u dubokim vodama. U Hrvatskoj je strogo zaštićen prema Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama (NN 144/2013)", ispričao je Gajić.

Prema navedenom Pravilniku, nalaznik je dužan Državnom zavodu za zaštitu prirode dojaviti pronalazak mrtve, ozlijeđene ili bolesne strogo zaštićene životinje putem obrasca za dojavu ili telefonski u roku od 24 sata od trenutka pronalaska.

"Love ga dosta sporadično, prvenstveno jer su skloni dubokim vodama a tek noću vertikalno migriraju za plijenom u pliće vode šelfa", kaže Gajić i prema fotografiji procjenjuje da ubijena jedinka ima 10-ak godina starosti te da je upitno je li još uvijek spolno zreo, što ovisi od spola koji se sa fotografije ne može raspoznati.

Meso može biti smrtno otrovno

"Osim što je zaštićena, kod ove vrste treba voditi računa i o konzumaciji, jer meso zna biti toksično. Jetra mu je, primjerice smrtno otrovna! Prilikom trovanja mogu se javiti trbušne tegobe, trnci oko usta, glavobolja, a kasnije i mišićna slabost. Kod ozbiljnog trovanja može nastupiti i smrt", upozorava Gajić za portal Morski.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)