Mladić uhapšen jer je namjeravao izvesti teroristički napad 31. decembra

Radiosarajevo.ba
Mladić uhapšen jer je namjeravao izvesti teroristički napad 31. decembra
Policija u Australiji izvijestila je u utorak da je uhapsila 20-godišnjaka osumnjičenog da je planirao na 31. decembra izvesti teroristički napad automatskom puškom u centru Melbournea, drugog po veličini grada u toj zemlji.

Policija savezne države Victorije saopćila je da je mladić djelovao sam, te da prije hapšenja u ponedjeljak nije uspio kupiti vatreno oružje.

Zamjenik policijskog načelnika Shane Patton otkrio je kako je riječ o australskom državljaninu somalijskog porijekla, kojeg policija nadzire još od početka godine.

 "Došao je do dokumenata al Kaide u kojima se opisuje kako počiniti teroristički napad, te kako se koristiti vatrenim oružjem; pištoljima i puškama", rekao je Patton na konferenciji za novinare u Melbourneu. "Pretpostavljamo da je simpatizer IS-a", dodao je on.

Muškarac je planirao ubiti što više ljudi na Federation Squareu u Melbourneu, trgu koji na Staru godinu vrvi ljudima budući da se tamo odvija središnji dio programa novogodišnje proslave, rekao je Patton.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije