Zbog vulkanske aktivnosti glavni aerodrom na Baliju zatvoren i naredna 24 sata

AA
Zbog vulkanske aktivnosti glavni aerodrom na Baliju zatvoren i naredna 24 sata
Nakon što je vulkan Agung, na indonezijskom ostrvu Baliju, nastavio izbacivati velike količine pepela, vlasti su donijele odluku da međunarodni aerodrom "I Gusti Ngurah Rai" bude zatvoren za sve letove i naredna 24 sata.

Agencija za upravljanje katastrofama (BNPB) saopćila je da je takva odluka donijeta iz sigurnosnih razloga, budući da vulkan izbajuce pepeo i dim i do visine od tri kilometara. 

Ministarstvo za transport Indonezije u ponedjeljak je privremeno zatvorilo aerodrom na Baliju, zbog čega je otkazano više od 400 letova, što je utjecalo na oko 60.000 putnika. 

Indonezijska Nacionalna agencija za prirodne katastrofe je zbog gustog oblaka dima i pepela koji vulkan izbacuje već nekoliko dana, u ponedjeljak ujutro proglasila najviši stepen upozorenja. 

Zbog opasnosti od erupcije, lokalne vlasti su naložile evakuaciju više od 100.000 stanovnika. 

"Centar za vulkanologiju i smanjenje geoloških opasnosti nastavlja izvještavati o rastućoj vulkanskoj aktivnosti, uz veće mogućnosti za erupciju, ali ne može se utvrditi kojeg intenziteta", kazao je glasnogovnornik BNPB-a. 

Vulkan je posljednji put eruptirao 1963. godine kada je smrtno stradalo oko 1.100 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije