Misteriozno rusko oružje 'Okhotnik' srušeno u Ukrajini: "Na svijetu ne postoji ništa slično ovome"

7
Radiosarajevo.ba
Misteriozno rusko oružje 'Okhotnik' srušeno u Ukrajini: "Na svijetu ne postoji ništa slično ovome"
Foto: Reddit / Ko je i zašto srušio Okhotnik?

Kada se dva bijela traga "ukažu" na nebu u blizini linije fronta na istoku Ukrajine, to obično znači jednu stvar - Ruski avioni se spremaju napasti. Ali, ono što se dogodilo u blizini grada Kostyantynivka bilo je bez presedana. Donji trag se "prepolovio" i novi je objekt brzo ubrzao prema drugom tragu pare sve dok se nisu ukrstili i jarko narančasti bljesak osvijetlio nebo.

Je li to, kao što su mnogi vjerovali, ruski ratni avion oborio drugi u takozvanoj prijateljskoj vatri 20 km od linije fronta, ili je, pak, ukrajinski mlažnjak oborio ruski avion? Zaintrigirani, Ukrajinci su ubrzo po palim krhotinama saznali da su upravo svjedočili uništenju najnovijeg ruskog oružja - nevidljivog borbenog drona S-70.

Ovo nije običan dron. Kako BBC piše, dron nazvan Okhotnik (Lovac) je vozilo bez posade koje je veliko poput borbenog aviona, ali bez kokpita. Vrlo ga je teško detektirati, a njegovi programeri tvrde da na svijetu ne postoji ništa slično njemu.

Dženad Džino objavio video koji je rasplakao mnoge: "Da ostane zapisano..."

Dženad Džino objavio video koji je rasplakao mnoge: "Da ostane zapisano..."

Okhotnik je težak je više od 20 tona i navodno ima domet od 6000 km. Oblikovan poput strijele, izgleda vrlo slično američkom X-47B, još jednom nevidljivom borbenom dronu stvorenom prije deset godina. Okhotnik bi trebao biti u stanju nositi bombe i rakete za pogađanje kopnenih i zračnih ciljeva, kao i za izviđanje. I, što je značajno, dizajniran je za rad u saradnji s ruskim borbenim avionima pete generacije Su-57. Razvija se od 2012., a prvi let obavljen je 2019.

Ali sve do prošlog vikenda nije bilo dokaza da je korišten u ruskom dvoipogodišnjem ratu u Ukrajini. 

A, kako se čini, Okhotnika je iznad Ukrajine srušio ruski avion Su-57, koji ga je, kako se pretpostavlja, jurio. Ruski je avion možda pokušavao ponovno uspostaviti kontakt s pogrešnim dronom, no kako su oba letjela u ukrajinsku zonu protuzračne odbrane, pretpostavlja se da je donesena odluka da se Okhotnik uništi kako bi se spriječilo da završi u rukama neprijatelja.

Ni Moskva ni Kijev nisu službeno komentirali ono što se dogodilo na nebu u blizini Kostjantinivke. Ali, analitičari vjeruju da su Rusi najvjerojatnije izgubili kontrolu nad svojim dronom, vjerovatno zbog ometanja ukrajinskih sistema za elektroničko ratovanje.

Prije ovog incidenta, Okhotnik je ranije ove godine navodno uočen na aerodromu Akhtubinsk u južnoj Rusiji, jednom od mjesta lansiranja napada na Ukrajinu. Stoga je moguće da je neuspjeli let iznad Kostyantynivka bio jedan od prvih pokušaja Moskve da testira svoje novo oružje u borbenim uslovima.

Olupina jedne od ozloglašenih ruskih dugometnih klizećih bombi D-30 navodno je pronađena usred mjesta pada letjelice.  Neuspjeh stelt drona bez sumnje je veliki udarac za rusku vojsku. Trebalo je krenuti u proizvodnju ove godine, ali bespilotna letjelica očito nije spremna. Pretpostavlja se da su napravljena četiri protipa S-70 i moguće je da je onaj koji je odletio s neba iznad Ukrajine bio najnapredniji od četiri.

Iako je uništen, ukrajinske snage još uvijek mogu prikupiti vrijedne informacije o Okhotniku.

"Možemo saznati ima li vlastite radare za pronalaženje ciljeva ili je streljivo unaprijed programirano s koordinatama gdje treba pogoditi", objašnjava Anatoliy Khrapchysnkyi.

Samo proučavajući slike s mjesta nesreće, vjeruje da je jasno da su sposobnosti bespilotne letjelice prilično ograničene. Budući da je oblik mlaznice motora okrugao, kaže se da se može uhvatiti radarom. Isto vrijedi i za brojne zakovice na zrakoplovu koje su najvjerojatnije izrađene od aluminija. Nema sumnje da će ukrajinski inženjeri pregledati olupinu i svoja otkrića proslijediti zapadnim partnerima Kijeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije