Misterija u SAD-u: Ko je u Americi uhapšen zbog navodnih ratnih zločina u Bosni?

1
L. R.
Misterija u SAD-u: Ko je u Americi uhapšen zbog navodnih ratnih zločina u Bosni?
Foto: Arhiv / Američka policija / Ilustracija

Prepoznavanje lica otkrilo navodnog bosanskog ratnog zločinca koji se skrivao u Tennesseeju, tvrdi danas američki Forbes koji je objavio i šture detalje hapšenja u Americi.

"Posljednje 24 godine Sead Đukić živio je mirnim životom sa suprugom i kćerkom, smješten u minijaturnoj kućici od crvene cigle, koju od ceste zaklanjaju dva platane ispred i brežuljak sa strane. Jedini pogled je na drugu stranu, na kojoj se godinama ponosno vijori američka zastava. Svaki susjedski domoljub možda nije bio zabrinut zbog Đukića. Bar donedavno.

Ranije ovog mjeseca, imigrantski policajci upali su u njegov dom i tvrdili da njegovo rođeno ime nije Đukić, nego Miljković. U optužnici i nalogu za pretres koji je otpečaćen prošle sedmice stoji da je bio na Interpolovoj crvenoj potjernici i da ga traže vlasti u Bosni i Hercegovini zbog navodnog počinjenja ratnih zločina tijekom rata u BiH", navodi Forbes.

Njemačka udvostručila broj viza za radnike iz BiH: Evo kako se registrovati za termin u ambasadi

Njemačka udvostručila broj viza za radnike iz BiH: Evo kako se registrovati za termin u ambasadi

Iako je možda mogao promijeniti svoje ime, nije mogao promijeniti ni lice ni otiske prstiju, nastavlja Forbes, koji se poziva na izvještaj američkog Ministarstva domovinske sigurnosti (DHS), koje je koristilo softver za prepoznavanje lica i otiske prstiju kako bi "uskladilo američku evidenciju za Đukića s dosjeima Bosne i Hercegovine za Miljkovića".

Ni američka policija, ni Forbes nisu dali više informacija o njegovim navodnim ratnim zločinima. Uhapšen je prošle sedmice, baš kad je sa suprugom krenuo u Cancun; Miljković (ili Đukić) platio je kauciju od 30.000 dolara dok čeka daljnje radnje suda.

"Sada se suočava s optužbom da je dao lažne izjave prilikom podnošenja zahtjeva za američku putovnicu. Nije jasno hoće li mu se suditi i za ratne zločine. Ni odvjetnik optuženika ni DHS nisu dali komentar. Interpol također nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Franko Simatović 'Frenki' i Jovica Stanišić dobili po 15 godina zatvora

Franko Simatović 'Frenki' i Jovica Stanišić dobili po 15 godina zatvora

U zahtjevu za nalogom za pretres njegove kuće u East Ridgeu, DHS je tvrdio da je on dvaput ranije pokušao podnijeti zahtjev za ulazak u SAD 1990-ih pod imenom Miljković, a treći put 1999. koristeći prezime Đukić.

Posljednji je bio uspješan i od tada Đukić prolazi ispod radara vlasti. Forbes nije mogao naći ništa o njemu o povijesti zanimanja ili bilo kakve profila na društvenim mrežama. Ni u kaznenoj prijavi ni u nalogu za pretres predmeta ne stoji kako i zašto je on označen kao osumnjičenik. Poziv na njegov telefonski broj ostao je bez odgovora", završio je Forbes.

Portal Radiosarajevo.ba također je pokušao naći više informacija o "Miljkoviću" koji je optužen za ratne zločine. Nismo mogli naći ništa ni na Interpolu, ni među bh. arhivima, sem što vrijedi podsjetiti na slučaj Slobodana Miljkovića Lugara, koji je čak u Hagu bio optužen za zločine u Bosanskom Šamcu - bio je vođa paravojne jedinice Sivi vukovi čiji su nadređeni bili nedavno osuđeni Franko Simatović i Jovica Stanišić.

Međutim, Miljković je ubijen 1998. u kragujevačkoj kafani "Kod Gileta". Imao je 36 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije