Dan civilnih žrtava Mostara: Sugrađani se okupili na mjestu zločina 31 godinu poslije

1
AA
Dan civilnih žrtava Mostara: Sugrađani se okupili na mjestu zločina 31 godinu poslije
AA / Dan civilnih žrtava Mostara

Članovi porodica, prijatelji, te predstavnici političkog i vjerskog života Grada Mostara obilježili su 31. godišnjicu strašnog zločina nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su počinili pripadnici bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) potpomognuti zločincima iz Mostara.

Mučki je ubijeno 114 civila, čija su tijela potom bačena u masovnu grobnicu, prvu otkrivenu u Bosni i Hercegovini tokom agresije.

Predsjednik Udruženja porodica ubijenih žrtava na Uborku i Sutini, Adnin Hasić, poručio je kako su na ovim mjestima prije 31 godinu ubijeni Mostarci, nedužni civili, Hrvati i Bošnjaci.

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

"Već 31 godinu čekamo da Tužiteljstvo i Sud Bosne i Hercegovine procesuiraju odgovorne za ovaj zločin. Pouzdano znamo da je dvanaest osumnjičenih umrlo, umiru i svjedoci te stoga koristim ovu priliku da još jednom pozovem institucije da pred lice pravde izvedu odgovorne za zločin na Uborku i Sutini. Prvi zločini u Mostaru dogodili su se upravo na Uborku i Sutini. U Sutini je otkrivena i ekshumirana prva masovna grobnica u Bosni i Hercegovini", naveo je Hasić.

Strategijom za rad na predmetima ratnih zločina planirano je da se predmet zločina na Uborku i Sutini završi. Svi predmeti obuhvaćeni strategijom moraju biti započeti ili završeni do kraja tekuće godine.

Dan civilnih žrtava Mostara
AA: Dan civilnih žrtava Mostara

"Vremena je malo preostalo za izvođenje zločinaca pred lice pravde. Nadam se da će Tužiteljstvo poduzeti sve neophodne mjere i uspjeti dovesti do kraja procesuiranje odgovornih", rekao je.

U Udruženju porodica ne skrivaju zadovoljstvo zbog odluke lokalne vlasti u Mostaru da 13. juni bude Dan civilnih žrtava rata Grada Mostara.

"Ovo je dan sjećanja na građane Mostara koji su kao civili ubijeni u Mostaru tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Civilne žrtve kojih je preko 860 zaslužuju jedinstveno spomen obilježje u Mostaru i to je projekat na kojem zajedno sa gradskom administracijom i drugim institucijama trebamo iznaći adekvatnu lokaciju, i sve što je neophodno kako bi osigurali trajno i dostojanstvo sjećanje na nevine žrtve", zaključio je Hasić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije