! / Kako će ga Trump predati Bidenu: Misterija nuklearnog kofera, sve se mijenja od 11:59

20. 01. 2021. u 12:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 10

Odlazeći američki predsjednik Donald Trump neće biti danas na inauguraciji Joa Bidena, a mediji se bave jednim od najvažnijih detalja inauguracionog dana - predaju nuklearnog kofera novom šefu Bijele kuće. 

Zvanično, nema objašnjenja kako će Trump predati Bidenu nuklearni kofer, koji služi američkom predsjedniku da u svakom trenutku može da lansira nuklearne rakete, a nosi ga vojni pomoćnik, koji mora da bude uz predsjednika stalno. 

Obično, kofer bi bio predat drugom pomoćniku koji stoji pored novoizabranog predsjednika na inauguraciji, u ovom slučaju Bidena, dok polaže zakletvu, pojašnjava CNN. 

Ali danas, razmjena će se dogoditi malo drugačije nego što je to običaj, jer će Trump u 14 sati (8 sati po istočnoameričkom vremenu) otići na Floridu.

Vjeruje se da će nuklearni kofer biti sa njim za to vrijeme, kažu eksperti, što znači da će biti najmanje dva kofera na različitim lokacijama. 

"Postoje najmanje tri, eventualno četiri identična kofera. Jedan ide sa aktuelnim predsjednikom, drugi je kod potpredsjednika, a treći je tradicionalno pored osobe koja je određena da preživi važne događaje, poput inauguracije. Danas će jedan kofer biti van grada, što znači da će samo kofer potpredsjednika Penca biti u Washingtonu, osim ako nije vojna kancelarija Bijele kuće nije pripremila jedan za Bidena", rekao je analitičar Silver Shwarz. 

Trumpove šifre za aktivaciju kofera će važiti do 11.59 po lokalnom vremenu, nakon čega će biti isključene.

"Prema 20. amandmanu, Donald Trump je predsjednik do 11.59:59 i do tog trenutka ima legalno ovlaštenje da upotrijebi nuklearni arsenal. Ako ga pomoćik bude pratio do Floride, pomoćnik će morati da napusti Trumpa u podne i da se vrati u Washington, sa koferom", objasio je Schwarz.

Ukoliko Trump bude želio da naredni nuklearni napad u 12.01, naredba neće biti važeća i vojni komandanti nemaju obavezu da izvrše naređenje, a tada će i kodovi prestati nevazeći.

U međuvremenu, Biden će dobiti svoj "biskvit" (plastična kartica na kojoj su šifre za nuklearni napad) vjerovatno rano ujutro, prije inauguracije, kao i potpredsjednica Kamala Harris, koji će biti obaviješteni o proceduri pokretanja nukelarnog napada, ali njihovi kodovi neće biti aktivni do podne.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)