Liban se trese: Premijer Diab podnio ostavku, povlače se i ministri

Fena
Liban se trese: Premijer Diab podnio ostavku, povlače se i ministri
Foto: EPA / Bejrut opustošen

Libanski premijer Hassan Diab podnio ostavku nakon snažnog pritiska koji je uslijedio poslije razorne eksplozije u luci Bejrut.

Prethodno je libanska ministrica pravde Marie Claude Najm u ponedjeljak je kazala da podnosi ostavku, a kao razlog je navela katastrofalnu eksploziju u luci Bejrut.

Ministar finansija Ghazi Wazni, ključni pregovarač s MMF-om o planu pomoći Libanu da izađe iz finansijske krize, pripremio je pismo ostavke i donio ga sa sobom na sjednicu vlade, rekao je izvor blizak njemu i lokalnim medijima, javlja Reuters.

Raniji lokalni emiteri MTV i Al Jadeed rekli su da je Wazni podnio ostavku. Al Jadeed je tada izvijestio da je ministar stigao na sjednicu vlade sa pismom koje sadrži njegovu ostavku.

Nakon eksplozije u Bejrutu, prošli utorak, hiljade Libanaca izašlo je na ulice zahtijevajući ostavku cijele vladajuće elite, uključujući parlament i vladu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije