Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a: Katalonija je sastavni dio Španije

Anadolija
Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a: Katalonija je sastavni dio Španije
Katalonija je sastavni dio Španije, poručeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, nakon što je katalonski parlament jučer proglasio jednostranu nezavisnost od Španije.

Glasnogovornica američkog ministarstva, Heather Nauert je u pisanoj izjavi poručila kako je SAD zadovoljan i sretan zbog prijateljstva s NATO saveznikom Španijom te kako želi da se to partnerstvo i nastavi.

"Dvije zemlje imaju blisku saradnju kada je riječ o zajedničkoj sigurnosti i ekonomiji. Katalonija je sastavni dio Španije i SAD podršava ustavne mjere Vlade za snažnu i jednistvenu Španiju", navedeno je u izjavi glasnogovrnice Nauert.

Parlament Katalonije je u petak donio odluku o proglašenju jednostrane nezavisnosti od Španije, a nedugo zatim Senat Španije je aktivirao član 155 Ustava o vanrednim mjerama, kojima se u velikoj mjeri ukida autonomija Katalonije i dopušta Madridu preuzimanje kontrole nad katalonskom policijom, finansijama, državnim medijima i telekomunikacijama u toj pokrajini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije