Poruka Rusiji / Ministar zdravstva SAD-a: Ne trebamo se trkati ko će prije razviti vakcinu

12. 08. 2020. u 15:03:00 Fena

Shares: 0

Američki ministar zdravstva Alex Azar kazao je da napori da se razvije vakcina protiv COVID-19 ne predstavljaju utrku u tome ko će biti prvi.

Azarovi komentari tokom posjete Tajvanu u srijedu uslijedili su nakon objave ruskog predsjednika Vladimira Putina da je njegova zemlja prva odobrila vakcinu protiv koronavirusa, što je izazvalo sumnje u nauku i sigurnost ovog navodnog postignuća, javio je Associated Press.

Azar je kazao da američke vlade, ekonomija i biofarmaceutska industrija ulažu napore da bi napravili što je brže moguće efikasnu i sigurnu vakcinu od koje će imati koristi građani Sjedinjenih Država, ali i svijeta.

Kaže da su SAD osigurale ugovor o proizvodnji vakcine koju je razvila kompanija Moderna, te da su sklopljeni ugovori o nabavci s još pet kompanija koje rade na vakcini.

On kaže da su četiri od šest kompanija s kojima imaju ugovor izvijestile o rezultatima testiranja koji pokazuju da njihove vakcine proizvode više antitijela na virus od količine antitijela koju imaju ljudi koji su preživjeli COVID-19, ali bez teških nuspojava.

Azar kaže da su potencijalne vakcine dviju kompanija ušle u treću fazu ispitivanja, dok je ruska vakcina tek sada krenula u tu fazu, a nikakve informacije nisu objavljene o tome.

On kaže da bi američki proces trebao omogućiti proizvodnju standardnog, sigurnog i efikasnog cjepiva.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA