Minimalna satnica u Njemačkoj: Ovoliko vas poslodavac treba platiti

0
Radiosarajevo.ba
Minimalna satnica u Njemačkoj: Ovoliko vas poslodavac treba platiti
Foto: PIxabay / Ilustracija / Euri

Zakonska minimalna satnica u Njemačkoj postoji od 2015. godine. Koliko je trenutno visoka? Koje se minimalne satnice u djelatnosti primjenjuju – i što učiniti ako poslodavac ne isplaćuje minimalnu satnicu?

Donosimo pregled najvažnijih pitanja i odgovora na temu minimalne satnice u Njemačkoj.

Kada je uvedena zakonska minimalna satnica? Prema Zakonu o minimalnoj satnici, nacionalna zakonska minimalna satnica u Njemačkoj je na snazi ​​od 1. januara 2015. godine.

Titov unuk uputio sramotno pismo: Zamolio nesvrstane zemlje da ne prihvate rezoluciju o Srebrenici

Titov unuk uputio sramotno pismo: Zamolio nesvrstane zemlje da ne prihvate rezoluciju o Srebrenici

Kolika je zakonom propisana minimalna satnica u Njemačkoj u 2023. godini? Trenutna zakonska minimalna satnica od 12,00 eura (24 KM) bruto po satu na snazi ​​je u Njemačkoj od 1. oktobra 2022. godine. S obzirom na visoku inflaciju, socijalne organizacije već su pozvale na povećanje satnice s 12 na 14 eura (28 KM) i više, piše Fenix magazin.

Primjer izračuna: Samac u saveznoj zemlji Sjeverna Rajna Vestfalija s poreznom klasom jedan zaradi oko 1.375 eura (2750 KM) neto mjesečno tokom petodnevnog radne sedmices 40 sati na osnovi minimalne satnice.

Kolike su minimalne satnice u industriji u 2023. godini? Takozvane minimalne satnice u industriji primjenjuju se na sve kompanije u industriji. Nevažno je, jesu li kompanije vezane kolektivnim ugovorima.

Minimalne satnice se dogovaraju tokom kolektivnih pregovora između sindikata i poslodavaca i primjenjuju se na sljedeće sektore:

Minimalne satnice
Foto: Radiosarajevo.ba : Minimalne satnice

U kojim se djelatnostima isplaćuje zakonom propisana minimalna satnica? Osnovno pravilo je da se ni u jednoj djelatnosti u Njemačkoj plaće ne smiju isplaćivati ​​ispod zakonom propisane minimalne satnice.

Ipak, istraživanje DIW-a pokazuje da, unatoč zakonskoj obvezi, zaposlenici često primaju manje novca. To je uzrokovano, primjerice, neplaćenim ili neevidentiranim prekovremenim radom.

Za koga ne vrijedi zakonska minimalna satnica u Njemačkoj? Svakako postoje iznimke od zakona o minimalnoj satnici. Oni koji ispunjavaju sljedeće kriterije mogu biti plaćeni manje:

Adolescenti mlađi od 18 godina koji nemaju završeno stručno osposobljavanje.

Pripravnici koji plaću primaju kao dio strukovnog osposobljavanja – bez obzira na dob.

Dugotrajno nezaposleni tokom prvih šest mjeseci zaposlenja nakon prestanka nezaposlenosti.

Pripravnici, uz uvjet da je pripravnički staž obvezan u sklopu školskog ili fakultetskog obrazovanja.

Pripravnici, ako je pripravnički staž dobrovoljan u trajanju do tri mjeseca radi usmjeravanja za stručno osposobljavanje ili za početak studija na višoj ili visokoj školi.

Mladi koji sudjeluju u uvodnoj pripremi za stručno osposobljavanje ili drugoj pripremi za stručno osposobljavanje prema Zakonu o strukovnom osposobljavanju.

Šta učiniti ako poslodavac ne isplaćuje minimalnu satnicu? Ako poslodavac isplaćuje premalo novca (ispod minimalne satnice), zaposlenici ga mogu tužiti za to unatrag tri godine.

Međutim, prije nego što to učinite, trebate zatražiti savjet od advokata, sindikata ili radničkog vijeća. Osim toga, poslodavca je moguće i anonimno prijaviti 'Financijskoj kontroli rada na crno'. Početna stranica carine nudi tražilicu na kojoj se može pronaći nadležna ispostava.

Važno: Odgovoran za vaš predmet je organ koji se nalazi u blizini dotičnog radnog mjesta – ne u blizini zaposlenika.

Njemačka vlada također nudi telefonsku liniju za informacije o minimalnim satnicama. Ako imate pitanja, pomoći će vam djelatnici na broj telefona 030-60280028 od ponedjeljka do četvrtka od 8:00 do 20:00 sati. No, ovdje nema pravnih savjeta, već zaposlenici samo iscrpno objašnjavaju zakon.

Kakvih se posljedica moraju bojati poslodavci ako isplaćuju satnicu manju od minimalne? U osnovi, ako ne postoji pravo na minimalnu satnicu u industriji, uvijek se mora isplatiti barem opća minimalna satnica.

Uz navedene iznimke, svaki radnik ima pravo na minimalnu satnicu. To je regulirano Zakonom o minimalnoj satnici, Zakonom o privremenom zapošljavanju i Zakonom o zaposlenicima. Ako poslodavac to prekrši, kazne se mogu kretati od 200.000 do 500.000 eura (400.000 do 1.000.000 KM) ovisi o učestalosti kršenja zakona, namjeri i suradnji s vlastima.

U slučaju kazni većih od 200 eura (400 KM) također se vrši upis u središnji trgovački registar.

Od novčane kazne od 2.500 eura (5.000 KM), kompanije mogu biti privremeno isključene iz natjecanja za ugovore o javnoj nabavi, izgradnji ili uslugama.

Osim toga, prema Kodeksu o socijalnom osiguranju, poslodavac mora platiti udio poslodavca i zaposlenika u troškovima socijalnog osiguranja u slučaju dodatnog zahtjeva za zadržanu minimalnu satnicu.

Rast minimalne satnice u Njemačkoj do 2023. godine:

Rast minimalne satnice
Foto: Radiosarajevo.ba: Rast minimalne satnice

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije