Znate li što znači znak "zubi morskog psa"? Ako vozite kroz Njemačku, obratite pažnju

1
Radiosarajevo.ba
Znate li što znači znak "zubi morskog psa"? Ako vozite kroz Njemačku, obratite pažnju
Foto: Google Maps / Znak "Zubi morskog psa"

Zakon o cestovnom saobraćaju (StVO) redovno se proširuje saobraćajnim znakovima koji su namijenjeni stvaranju veće sigurnosti na cestama u Njemačkoj.

U isto vrijeme, međutim, neki novi znakovi izazivaju zabunu kod vozača. Jeste li znali, na primjer, za znak "zubi morskog psa"?

U Njemačkoj postoji više od 400 različitih prometnih znakova koji osiguravaju red na ulicama. Osim toga, propisi za e-automobile, dijeljenje automobila i drugi čimbenici namijenjeni povećanju sigurnosti na cestama znače da se novi prometni znakovi uvode u redovitim intervalima, prenosi Fenix magazin.

Benjamina Karić ugostila vojnike EUFOR-a: Evo iz kojih zemalja su pristigli

Benjamina Karić ugostila vojnike EUFOR-a: Evo iz kojih zemalja su pristigli

Primjera radi, prije tri godine znak s nazivom "Zubi morskog psa" uveden je pod znak 342 u cestovnom saobraćaju. Obično ćete ga pronaći naslikanog direktno na asfaltu na raskrsnicama. Ali znate li njegovo značenje?

Znak se sastoji od tri trokuta naslikana jedan do drugog, čiji su vrhovi usmjereni u smjeru vozila koje se približava. Svojim oblikom pomalo podsjeća na znak "ustupi mjesto" i ima upravo tu funkciju.

Zapravo, oznaka služi za isticanje obveze čekanja vozila kao rezultat pravila desno prije lijevo. To znači da su zubi morskog psa dizajnirani da upozore nadolazeće automobile, skutere i kamione da pričekaju i zapravo ustupe prednost prolaza automobilima koji se približavaju s desne strane.

Znak ćete uglavnom pronaći na kolnoj strani raskrsnice ili cestovnih čvorišta koja su teže vidljiva. Nema znakova na saveznim, državnim ili glavnim cestama. Na brzim biciklističkim cestama, zubi morskog psa također bi trebali jasno označavati da biciklistički promet ima prednost i u ovom slučaju su oslikani duž cijele širine trake za promet koji mora čekati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije