Milioni Rusa strahuju od Nove godine: Šta će potpisati Vladimir Putin?

4
Radiosarajevo.ba
Milioni Rusa strahuju od Nove godine: Šta će potpisati Vladimir Putin?
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Vladimir Putin bi uskoro mogao mobilizirati još dva miliona vojnika, uključujući 300.000 žena, u očajničkom pokušaju dobivanja rata protiv ukrajinskih snaga.

Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika, zanijekao je da bi moglo biti dodatne regrutacije, ali s obzirom na to da Putin i dalje odbija potpisati potrebnu uredbu koja će okončati ovaj trenutačni val mobilizacije, to potiče dodatne glasine da će ih biti još.

Ruski izvori nagađaju da će uslijediti dodatna novačenja jer Rusija nastavlja s ponižavajućim porazima u Ukrajini.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Svijet kakav je bio prije rata u Ukrajini-više nikad isti

Svijet kakav je bio prije rata u Ukrajini-više nikad isti

Telegram kanal General SVR kaže kako Putin smatra 'dovoljnim' za pobjedu pozvati u rat još dva milijuna ljudi, od čega oko 300.000 žena.

"Veliki broj žrtava među mobiliziranima samo će okupiti rusko društvo i pojačati sadašnji režim bez obzira na to hoće li rezultat biti pobjeda ili poraz", smatra predsjednik.

Valeri Solovej, bivši profesor na prestižnom moskovskom Institutu za međunarodne odnose, rekao je da je namjera mobilizirati ne 300.000, 400.000 ili 500.000, nego, i do dva miliona ljudi, uključujući 300.000 žena, nakon proslave Nove godine.

Štaviše, tvrdi da se planira provesti mobilizacija istovremeno s uvođenjem izvanrednog stanja. Upozorio je također da bi trebalo proširiti ratno stanje ili na cijelu Rusiju ili na značajan dio njenog teritorija, uključujući velike ruske gradove Moskvu i Sankt Peterburg, piše Jutarnji.

"Ovo se događa u trenutku kada su se i ruski zatvorenici prisiljeni boriti u Ukrajini, a vlasti im prijete dužim kaznama i batinama ako odbiju", izvještava The Mirror.

Njemački kancelar Olaf Scholz: Rusija ne smije dobiti rat

Njemački kancelar Olaf Scholz: Rusija ne smije dobiti rat

Naime, ukupna zatvorska populacija u Rusiji pala je za 23.000 u samo dva mjeseca a Putin nastoji da ih što više pošalje na front. Oko 500 zatvorenika ubijeno je u borbama u Ukrajini, a službeno je obrazloženje Kremlja da su se "dobrovoljno" prijavili u zamjenu za slobodu nakon rata. Izvori govore, prema informacijama prikupljenim na temelju onoga što su rekli rođaci, da je to nemoguće odbiti, jer "ako zatvorenici to učine, mogli bi nestati".

U svakom slučaju, čini se da je nova mobilizacija vrlo izgledna već u januaru s obzirom na to da situacija na ukrajinskim frontovima ne ide smjerom koji Kremlj očekuje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije