Svijet kakav je bio prije rata u Ukrajini-više nikad isti

6
Radiosarajevo.ba
Svijet kakav je bio prije rata u Ukrajini-više nikad isti
Foto: DW / Rat Ukrajina

Čak i da odmah prestanu borbe u Ukrajini, mora biti jasno: nikad više neće i ne može biti kao što je bilo prije ovog rata, misli Miodrag Šorić. Jer Putin nije jedini koji se pouzdaje u nasilje i agresiju.

Svijet kakav je bio prije rata u Ukrajini – za tim čeznu mnogi u Evropi, u Ukrajini, a i u Rusiji. Kad se iz Kremlja čuje kao da su oni spremni pregovarati o miru, ali to ne uspijeva samo zbog odbijanja Ukrajine i Zapada, onda se obraćaju baš toj čežnji tamošnjih građana: da žive opet u svijetu kakav je bio prije rata, bez smrti i razaranja, bez sankcija i skupog plina i nafte, piše DW.

Ali nikad više neće biti kao prije ovog rata. To će biti tako čak i ako ovog časa zamukne oružje. Jer rat u Ukrajini nije uzrok za postojeći sukob oko budućeg svjetskog poretka, ovaj rat je tek posljedica tog sukoba.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Zelenski neočekivano javno kritizirao Klička, gradonačelnika Kijeva

Zelenski neočekivano javno kritizirao Klička, gradonačelnika Kijeva

Rusija želi uništiti svijet koji se zasniva na zakonu i vrijednostima i to svim sredstvima. A Kina, Iran, Sjeverna Koreja i druge takve zemlje u kojima su te vrijednosti nepoželjne onda i asistiraju Moskvi.

Je li Hitler stao kad je dobio Čehoslovačku?

Zato jer je to tako će i ovaj globalan sukob potrajati. To je neka vrsta neobjavljenog Trećeg svjetskog rata koji Putin i drugi diktatori nameću čovječanstvu – a i vlastitom narodu. Demokracije ne mogu ignorirati taj sukob, ne mogu pobjeći od njega. Kad bi to učinile, posljedica bi bio povratak u barbarstvo, u svijet u kojem se sve svodi na zakon jačeg, a ljudska prava pojedinaca više nemaju nikakvog značaja.

Rat Ukrajina
Foto: DW: Rat Ukrajina

Kad bi Rusija pobijedila u ratu protiv Ukrajine, svoju agresiju bi nastavila drugdje: u Moldaviji, u Kazahstanu ili u Bjelorusiji. I Kina bi bila ohrabrena s još više nasilja gušiti one koje misle drugačije i tamošnje manjine: u Hong Kongu, na Tajvanu, na otocima u Južnokineskom moru. I režim u Iranu, ako još uopće ima nekih obzira prema svom narodu, oni bi nestali, baš kao i prema drugim državama Bliskog i Srednjeg istoka. Dobro je da vrijedi i obrnuto: ako Rusija izgubi ovaj rat, Kina, Iran, Sjeverna Koreja i druge takve države bi trebale postati opreznije.

Naivnost je opasan luksuz

Nije nikakva slučajnost da upravo Iran isporučuje svoje dronove Putinu. Jer režim u Teheranu zna: ni njemu nema budućnosti ako Putin propadne u svojem osvajačkom ratu. Na koncu i zbog sankcija, Iran svoju naftu prije svega prodaje Moskvi i Pekingu. Ako i te mušterije odu, gospodarstvo te vjerske diktature će jednostavno implodirati. A uspjeh Ukrajine bi dao krila i prosvjednicima u Iranu.

Zato što je to tako i jer je sve povezano, Putin ne smije pobijediti. Demokratske zemlje i civiliziran svijet nikad ne smiju pokleknuti pred diktatorima, to smo naučili već i uoči Drugog svjetskog rata. Bez obzira kako okončao rat u Ukrajini, zemljama NATO-a nema druge nego masovno obnoviti svoje arsenale. Europska unija, SAD, Kanada, Australija, Japan i drugi saveznici si više ne mogu priuštiti naivnost čak niti u gospodarskoj suradnji i dovesti se u potpunu ovisnost u isporuci, sirovinama i za tržište njihovih proizvoda – pa čak i kad je riječ o tako golemoj zemlji kao što je Kina.

Budućnost svih nas

Naravno: Ukrajinci se u prvom redu bore za svoju slobodu, za svoju domovinu i za sigurnost svojih obitelji. Ali u svjetlu globalnog sukoba koalicije zla i slobodnog svijeta se bore i za sve one kojima je važna i demokracija i poštivanje ljudskih prava.

Zato Zapad mora dalje podržavati Ukrajinu: novčano, vojno, moralno i politički. Ukrajinci se bore i za mnoge ljude diljem svijeta koji jedva nešto znaju o tom ratu. Jer može li netko ozbiljno pomisliti da Putina ili Xija doista zanimaju problemi naše čitave planete kao što je zaštita klime? S druge strane, ciljeve UN-a za zaštitu klime je nemoguće postići bez Moskve i Pekinga. Već i zbog toga se Putin mora zaustaviti. Dok je on na vlasti, neće biti mira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije