Merkel poručila Putinu da povuče vojnike Kremlja iz Ukrajine

1
Fena/Radiosarajevo.ba
Merkel poručila Putinu da povuče vojnike Kremlja iz Ukrajine
FOTO: EPA / Kancelarka želi deeskalirati situaciju

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je danas ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da povuče vojnike Kremlja u blizini granice s Ukrajinom, dok je on zauzvrat optužio Kijev za provokativne akcije u regiji.

Ukrajina je podigla uzbunu zbog povećanja ruskih snaga u blizini njene istočne granice dok se nasilje povećavalo na liniji dodira razdvajajući njene trupe od separatista koje podržava Rusija u svojoj regiji Donbas.

Kancelarka zahtijeva da se vojska povuče kako bi se deeskalirala situacija”, saopćila je njemačka vlada u transkriptu telefonskog poziva Merkel i Putina, piše Fena.

Rusija je saopćila da njene snage ne predstavljaju prijetnju i da su se branile, ali da će tamo ostati sve dok Moskva bude smatrala da je to potrebno.
Visoki zvaničnik Kremlja rekao je da bi Moskva pod određenim okolnostima mogla biti prisiljena braniti svoje građane u Donbasu i da bi veliki animozitet mogao označiti početak kraja Ukrajine kao države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije