Šta će sad reći Rusi: Njemački ljekari o stanju Navalnyja, reagirala i Angela Merkel

Fena, Hina
Šta će sad reći Rusi: Njemački ljekari o stanju Navalnyja, reagirala i Angela Merkel
Foto: EPA-EFE / Bolnica u Njemačkoj

Njemački doktori koji liječe ruskog opozicionara Alekseja Navalnog u berlinskoj bolnici saopćili su u ponedjeljak da su medicinski pregledi ukazali na to je on bio otrovan prije nego što se onesvijestio u avionu u Rusiji prošle sedmice.

Navalni, kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, prebačen je avionom u Njemačku na liječenje u subotu. Kremlj je saopćio da je nejasno šta je izazvalo obolijevanje Navalnog i da početni testovi nisu pokazali da je otrovan, kako navode njegovi savjetnici.

Berlinska bolnica Charite saopćila je da ga je liječnički tim pregledao po dolasku.

"Klinički nalazi ukazuju na trovanje supstancom iz grupe inhibitora holinesteraze", navodi bolnica u saopćenju:

"Specifična supstanca koja je u pitanju još je nepoznata, a započet je niz sveobuhvatnih ispitivanja", dodaje bolnica, javlja Reuters.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je pozvala Rusiju da istraži moguće trovanje ruskog oponenta Alekseja Navalnog te da se zauzme za kažnjavanje počinitelja.

"Oni koji su odgovorni moraju biti identificirani i kažnjeni", rekla je Merkel u zajedničkoj izjavi s ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom.

Rusija nije još komentirala tvrdnju njemačkih liječnika.

Kremlj je u petak kazao kako je i dalje nejasno zbog čega je Navalnom pozlilo te da prvotni testovi pokazuju da nije otrovan.

Ovaj bi incident mogao dodatno pogoršati već loše odnose između Moskve i europskih država koje su je i u prošlosti optuživale da napada svoje disidente, što Rusija odbacuje. Liječnici u sibirskoj bolnici koji su prvi liječili Navalnog su ranije u ponedjeljak rekli kako su mu spasili život, no da nisu pronašli tragove otrova u njegovom tijelu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije