Joe Biden i Vladimir Putin postigli dogovor

1
Fena
Joe Biden i Vladimir Putin postigli dogovor
Foto: EPA-EFE / Biden i Putin

Američki predsjednik Joe Biden i ruski čelnik Vladimir Putin održali su u utorak svoj prvi razgovor u telefonskom pozivu koji je naglasio problematične odnose i osjetljivu ravnotežu između bivših hladnoratovskih neprijatelja, navodi AP.

Prema Bijeloj kući, Biden je izrazio zabrinutost zbog hapšenja opozicionara Alekseja Navaljnog, te navodnog ruskog sudjelovanja u masovnoj cyber špijunaži. Kremlj se usredotočio na Putinov odgovor na Bidenov prijedlog za produženje američko-ruskog sporazuma o kontroli naoružanja, Novi START.

Iako su objave iz dvaju glavnih gradova isticala različite elemente razgovora, obje strane su sugerirale da će se odnosi između SAD-a i Rusije voditi, barem na početku administracije Bidena, u želji da se ne nanese šteta.

Dvojica predsjednika složila su se da njihovi timovi hitno rade na dovršetku petogodišnjeg produženja Novog sporazuma o nuklearnom oružju START koji istječe sljedeći mjesec. Administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa povukla se iz dva ugovora o kontroli naoružanja s Rusijom i bila spremna dopustiti da Novi START otkaže.

Novi START, koji je potpisan 2010. i ističe 5. februara, ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava, raketa i bombardera koje Rusija i SAD mogu rasporediti.

Reuters izvještava, pozivajući se na Kremlj, da su Rusija i Sjedinjene Države postigle dogovor o produženju novog sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja START i dodaje kako Bijela kuća nije odmah potvrdila najavu Kremlja, ali je objavila kako su Biden i Putin telefonski razgovarali o tom pitanju i složili se da njihovi timovi hitno rade na dovršetku produženja do 5. februara, kada ugovor ističe.

Potpisan 2010. godine, Novi START (Strategic Arms Reduction Treaty, Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja) kamen je temeljac globalne kontrole naoružanja. Ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje su Sjedinjene Države i Rusija rasporedile na 1.550, kao i broj raketa i bombardera na kopnu i podmornici koji ih isporučuju, podsjeća Reuters.

U izvještaju o sadržaju razgovora dvojice predsjednika AP navodi da je Biden naznačio da želi upravljati razlikama bez nužnog rješavanja ili poboljšanja veza.

"Predsjednik Biden jasno je rekao da će Sjedinjene Države čvrsto djelovati u odbrani svojih nacionalnih interesa kao odgovor na postupke Rusije koji nanose štetu nama ili našim saveznicima", objavila je Bijela kuća. Biden je Putinu u telefonskom pozivu, o kojem je prvo izvijestio AP, rekao da će se SAD braniti i poduzimati mjere, koje bi mogle uključivati daljnje sankcije, kako bi osigurale da Moskva ne djeluje nekažnjeno, rekli su dužnosnici.

Moskva je prošle sedmice zatražila poziv, tvrde američki dužnosnici upoznati s tim pitanjem, ali nisu ovlašteni javno o njemu razgovarati. Biden se složio, ali želio je da se prvo pripremi sa svojim osobljem i razgovara s evropskim saveznicima, uključujući čelnike Britanije, Francuske i Njemačke, što je i učinio. Prije nego što je razgovarao s Putinom, Biden je također pozvao šefa NATO-a Jensa Stoltenberga da obeća američku predanost desetljećima starom savezu.

Među pitanjima o kojima je Kremlj rekao da se razgovaralo su pandemija koronavirusa, iranski nuklearni sporazum, Ukrajina i pitanja vezana uz trgovinu i ekonomiju, navodi AP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije