Prvi razgovor Merkel i Bidena: Dotakli se i zapadnog Balkana

0
Radiosarajevo.ba
Prvi razgovor Merkel i Bidena: Dotakli se i zapadnog Balkana
Foto: EPA-EFE / Angela Merkel i Joe Biden

Kancelarka Njemačke Angela Merkel i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden kazali su da je internacionalna saradnja vitalna za prevazilaženje globalnih izazova kao što su pandemija koronavirusa i klimatske promjene.

U njihovom prvom telefonskom razgovoru otkako je Biden stupio na dužnost prošle sedmice, Merkel je pozdravila Bidenovu odluku kojome je SAD vratio u Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) i Pariški klimatski sporazum.

"Kancelar i američki predsjednik složili su se da su potrebni jači međunarodni napori za suzbijanje pandemije koronavirusa", rekao je Steffen Seibert glasnogovornik Anglee Merkel.

Čelnici su govorili i o vanjskopolitičkim pitanjima poput Afganistana, Irana, Kine, Rusije, Ukrajine i zapadnog Balkana, zajedno s ztrgovačkom i klimatskom politikom, kazao je Seibert, dodajući da je Merkel "izjavila spremnost Njemačke da preuzme odgovornost u rješavanju međunarodnih zadataka zajedno sa svojim evropskim i transatlantskim partnerima".

Kancelarka Merkel pozvala je Biden da dođe u Njemačku čim epidemiološka situacija dozvoli putovanja.

Sjedinjene Države su najvažnije njemačko izvozno tržište izvan bloka država članica Evropske unije, ali trgovinske veze pogoršale su se zbog Trumpove trgovinske politike "America First", poput povećanja uvoznih carina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije