Rusi su danas masovno ustali protiv Putina: Uhapšeno više od 2.100 ljudi

1
Radiosarajevo.ba
Rusi su danas masovno ustali protiv Putina: Uhapšeno više od 2.100 ljudi
Foto: EPA-EFE / Moskva

Julija Navaljnaja, supruga Alekseja Navaljnog, privedena je u subotu na protestu u Moskvi organiziranom u znak podrške tom ruskomo pozicionaru na kojem se tražilo njegovo puštanje iz zatvora. 

Navaljnaja je objavila svoju fotografiju na Instagramu ispod koje je pisalo:

"Oprostite za lošu kvalitetu. Svjetlo u policijskoj marici je slabo".

Među demonstrantima koje je policija privela je i Navaljnijeva saradnica, advokatica Ljubov Sobol. Na Twitteru je objavljena snimka hapšenja. Dok se obraćala novinarima, policajci su došli do nje, zgrabili je i odvukli što dalje od kamera.

Na protestima u Moskvi se okupilo najmanje 40.000 ljudi, procjena je Reutersa. Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije tvrdi da se na protestu u Moskvi pojavilo 4.000 ljudi. 

Na zabranjenim protestima širom zemlje, u više od 100 gradova, policija je privela najmanje 2.100 ljudi. U Moskvi su se okupili na Puškinovom trgu, gdje okupljeni  uzvikuju: 'Sloboda za Navaljnog' i 'Putine, odlazi'. Ruski specijalci formirali su kordone oko trga te niz glavnu moskovsku ulicu Tverskaja, koja je od Kremlja udaljena oko jednog kilometra.

S moskovskih ulica stižu i snimke prilično žestokih sukoba policije i demonstranata. Policajci su demonstrante odvlačili u autobuse i marice nastojeći tako osujetiti protest.

Pristalice Navaljnog održavaju proteste širom Rusije, a organizirani su preko društvenih mreža. Hiljade ih je izašlo na ulice Vladivostoka, Irkutska, Sankt Peterburga, Nižnjeg Novgoroda, Jekaterinburga, pa čak i Jakutska, čije građane ni ekstremno niske temperature od oko -50 Celzijevava nisu spriječile da se ne odazovu protestima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije