Merkel na udaru kritika zbog neuspješnog odgovora na krizu pandemije

0
Anadolija
Merkel na udaru kritika zbog neuspješnog odgovora na krizu pandemije
Foto: EPA-EFE / Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel i njena vlada bili su bezuspješni u upravljanju krizom izazvanom koronavirusom.

Ova procjena uzima maha, ne samo među političarima iz čitavog političkog spektra već i zdravstvenim stručnjacima, prenosi Anadolija.

Čelnica parlamentarne grupe opozicione krajnje ljevičarske stranke “Die Linke” Amira Mohamed Ali oštro je kritikovala kontroverznu strategiju Angele Merkel protiv koronavirusa, nazivajući je "gomilom ruševina".

"Da vaša savezna vlada nije tako jadno podbacila sa strategijom nabavke i ispitivanja vakcina, ovaj treći val bi mogao biti odlučno ublažen, čak izbjegnut", izjavila je ljevičarska zastupnica u Bundestagu.

Dodala je da Merkel nije uspjela dati nadu i perspektivu, a rezultat je da sve više ljudi gubi povjerenje u politiku.

Kritikama Mohamed Ali na račun Merkel pridružile su se i druge opozicione stranke, uključujući Zelene i Slobodnu demokratsku stranku (FDP), čiji je lider Christian Lindner pozvao na novi početak pandemijske politike.

Ljekari ispaštaju zbog odgovora vlade 

Uprkos tome, medicinski stručnjaci predvodili su napad na vladino strašno upravljanje krizom, otvoreno se pitajući može li ova strategija u konačnici zaustaviti širenje smrtonosnog virusa.

"Šokiran sam kako savezna vlada upravlja krizom. Još uvijek nam nedostaju zaštitne maske FFP3 i zaštitne naočale", rekao je berlinski ljekar Stefan Hoehne.

Nemarno i ponekad haotično ponašanje koalicijske vlade Angele Merkel u aktuelnoj krizi mnogi vide kao neviđeno amaterski u istoriji Njemačke nakon Drugog svjetskog rata.

Trgovina je zastala 

I to nije sve. Javni život u Njemačkoj praktično ne postoji, jer su bioskopi, organizatori koncerata, turističke agencije, fitnes centri i cijela ugostiteljska industrija mjesecima u hibernaciji.

Osim lanaca prehrambenih proizvoda i tržišta pića, cijela maloprodaja, nebrojena komercijalna i zanatska poduzeća, pubovi, restorani, kafići i zabavni sadržaji paralizirani su jer su bili prisiljeni zatvoriti svoje objekte.

Maloprodajno udruženje Handelsverband Deutschland (HDE) očekuje trajno zatvaranje 50.000 prodavnica i četvrt miliona nezaposlenih samo u ovoj oblasti. Dimenzije nastale ekonomske štete ne mogu se još uvijek ni procijeniti.

Jasno je da će nadolazeće generacije morati s tim izaći na kraj. Međutim, neuspješno upravljanje vlade Angele Merkel ne ostavlja samo posljedice na industriju, poslovanje i trgovinu. Stručnjaci kažu da je, ukoliko stvari ostanu kakve jesu, opstanak tri od četiri restorana ugrožen. Neka mala mjesta i gradovi u unutrašnjosti dugoročno bi se mogli pretvoriti u gradove duhova.

Kriza mahom pogađa siromašnu djecu 

Kriza se posebno odrazila na siromašnu djecu u Njemačkoj, jer svako peto dijete u toj zemlji odrasta u siromaštvu, prema istraživanju Bertelsmann fondacije.

Pandemija koronavirusa i posljedično neadekvatno djelovanje vlade povećavaju jaz između bogatih i siromašnih, što pokreće nove društvene tenzije. Nedostatak obrazovanja dovodi do veće socijalne nejednakosti u Njemačkoj. Tamo gdje nedostaju jednake mogućnosti u obrazovanju, siromaštvo je neizbježno.

"Merkel je sjajno obavila posao u borbi protiv finansijske krize iz 2008. godine, kao i izbjegličke 2015. godine, ali je podbacila u borbi protiv korone", rekao je vodeći njemački zdravstveni stručnjak, govoreći pod uslovom da ostane anoniman:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije