Merhamet donirao kurbansko meso za 45.000 sirijskih izbjegličkih porodica

Fena
Merhamet donirao kurbansko meso za 45.000 sirijskih izbjegličkih porodica
Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet doniralo je 121 tonu kurbanskog mesa za 45.000 sirijskih izbjegličkih porodica koje su stacionirane u Siriji u blizini granice s Republikom Turskom.

Ovo društvo već četiri godine pomaže sirijske izbjeglice koje su utočište našle u izbjegličkim kampovima u Turskoj i na prostoru Sirije i do sada je donirao oko 500.000 kilograma mesa, saopćeno je danas iz Merhameta.

Ovogodišnju akciju Merhamet je uspješno proveo s partnerskom organizacijom AFAD iz Turske te je meso, koje je brodom stiglo iz Australije u tursku luku Mersin, dopremljeno u AFAD-dovu bazu na sirijsko-turskoj granici, odakle će biti distribuirano i podijeljeno sirijskim porodicama.

Svaka od 45.000 porodica kojima je pomoć namijenjena dobit će po tri kilograma mesa, 7.500 kurbana namijenjeno za sirijske izbjeglice, osigurano je tokom ovogodišnje akcije "Kurban", koju Merhamet provodi u saradnji s Merhametom Australije.

Predsjednik Humanitarne organizacije Merhamet Hajrudin Šahić napomenuo je da je ova donacija osigurana zahvaljujući solidarnosti građana Bosne i Hercegovine koji su donirali kurbane za izbjeglice iz Sirije.

Logističku pomoć Merhametu u provođenju ove akcije pružila je Ambasada Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj i ambasador Bakir Sadović, a 2013. godine Merhamet je u Turskoj proglašen kao najbolja strana humanitarna organizacija. Godinu dana ranije, takva nagrada uručena je UNICEF-u.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije