Velike količine kurbanskog mesa donirane Narodnoj kuhinji "Stari grad"

AA
Velike količine kurbanskog mesa donirane Narodnoj kuhinji "Stari grad"

Kurban-bajram učinjen je radosnijim i za socijalno ugrožene građane Sarajeva zahvaljujući ljudima dobre volje koji od jutarnjih sati privatnim automobilima dovoze kurbansko meso u prostorije Narodne kuhinje "Stari Grad“ u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Satima je u blizini Narodne kuhinje velika kolona vozila koja se smjenjuju kako isporuče kurbansko meso onima koji su danas tu da prime i podijele građanima u stanju socijalne potrebe. Blokirana je i ulica u blizini Narodne kuhinje kako se ne bi stvarao veliki problem onima koji žele pomoći socijalno ugroženim građanima bh. glavnog grada, a njih je mnogo. 

Upravnica Narodne kuhinje “Stari grad” Zilha Šeta kazala je da je "lijep dan - petak, a i prvi dan Bajrama". 

"Tako lijepom danu doprinijela je i ova velika kolona automobila. Pravo da vam kažem, iznenadila sam se", izjavila je Šeta kazavši da se Bosna doživljava kao siromašna zemlja, ali da građani svaki put pokažu da je to drugačije. 

"Ovo je narod koji je samnom cijelu godinu, a pogotovo u ove dane. Najljepši je ovaj današnji dan", pojasnila je Šeta. 

Prema njenim riječima, uz pomoć ostalih uspjeli su podijeliti dobre hedije i prije Bajrama. Šeta je kazala da su tu danas i korisnici komune u Rakovici koji pomažu u prijemu i podjeli kurbanskog mesa građanima Sarajeva. 

"Mnogo je građana koji su donirali meso, ali je mnogo više onih koji traže. Neće biti ispod 50 tona mesa. Prošle godine je bilo 45. Vozi se i u hladnjaču da imam za kuhinju do Nove godine, da imam dovoljne količine mesa", izjavila je Šeta. 

Skrenula je i pažnju da meso, ako se uzmu u obzir visoke temperature, van frižidera smije biti maksimalno dva sata. 

Ismet Šljoka (79) sretan je jer postoji Narodna kuhinja. Kurbansko meso koje je danas primio, poručio je, mnogo mu znači.

"Nemam nikoga. Nemam ni struje ni vode. Bolestan sam. Sve ovo mi dobro dođe. Hrana je topla", kazao je Šljoka. 

Kurban-bajram traje četiri dana, za razliku od Ramazanskog bajrama koji traje dan manje, tri dana.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije