! / Međunarodni haos zvani - COVID cjepivo: Zaplijenjene lažne, uhapšeni krijumčari...

03. 03. 2021. u 16:15:00 Hina

Shares: 8

Oko 2400 doza krivotvorenog cjepiva zaplijenjeno je u Južnoafričkoj Republici, a u Kini je razbijena mreža krijumčara cjepiva, priopćio je u srijedu Interpol upozorivši da je ovo tek "vrh ledenog brijega".

"Vlasti Južnoafričke Republike zaplijenile su stotine doza krivotvorenog cjepiva protiv covida-19 nakon dojave Interpola koji je upozorio na to da su cjepiva omiljena meta kriminalnih mreža", dodala je ta međunarodna organizacija za policijsku saradnju sa sjedištem u Lyonu.

Tri kineska državljanina i Zambijac uhapšeni su u toj operaciji provedenoj u Germistonu, u pokrajini Gautengu u kojoj je otkrivena i "velika količina krivotvorenih maski".

Interpol je usto priskočio u pomoć Kini, gdje je policija "otkrila mrežu za prodaju lažnog cjepiva za covid-19 i upala u proizvodni pogon, uhapsivši 80 osumnjičenika i zaplijenivši više od 3000 doza lažnog cjepiva".

"Premda smo zadovoljni ovakvim ishodom, ovo je tek vrh ledenog brijega što se tiče kriminala povezanog s cjepivom za covid-19", ocijenio je glavni sekretar Interpola Juergen Stock, navodi se u priopćenju.

"Ova hapšenja potvrđuju važnost Interpola u okupljanju glavnih sudionika javnog i privatnog sektora radi zaštite javne sigurnosti", dodao je Stock.

Interpol ponovo upozorava da se na internetu prodaju neodobrene vakcine.

"Cjepiva koja se reklamiraju na mrežnim stranicama ili na 'darknetu' nisu legitimna ni ispitana i mogu biti pogubna", upozorava.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA