Europol: Već se nude lažna cjepiva putem društvenih mreža

1
Radiosarajevo.ba
Europol: Već se nude lažna cjepiva putem društvenih mreža
Foto: EPA / Europol

Catherine De Bolle, šefica Europola, upozorila je u nedjelju na opasnost od potencijalnih lažnih cjepiva protiv koronavirusa.

De Bolle je upozorila da bi kriminalci mogli pokušati iskoristiti veliku potražnju za cjepivom u svijetu, pišu danas novine njemačke medijske grupe Funke.

Dodala je da su dužnosnici već primijetili konkretne znakove prljave igre poput nuđenja lažnih cjepiva na društvenim mrežama.

Šefica europske policije pozvala je potrošače da budu oprezni i da bi cijepljenje lažnom vakcinom moglo uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice.

Također je navela da države moraju biti spremne da će im kriminalne grupe pokušati ukrasti doze cjepiva, a Europol je identificirao potencijalna žarišta.

Bivša šefica belgijske policije napomenula je da policijski odjeli širom Evropske unije zajednički djeluju na zaštiti prijevoza cjepiva, prenosi Hina.

Interpol je početkom decembra također objavio upozorenje o prijetnji organiziranih kriminalnih grupa usred kampanja cijepljenja protiv COVID-19, uključujući lažna cjepiva i krađu zaliha.

"Kriminalne mreže vrebat će ljude i putem lažnih internetskih stranica, a lažni lijekovi mogli bi značajno ugroziti nečije zdravlje, čak i život", upozorio je Juergen Stock, šef Interpola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije