May i Netanyahu: "Ovdje ne želimo ratne zločince" i "Premijeru, dobro došao"

Anadolija
May i Netanyahu: "Ovdje ne želimo ratne zločince" i "Premijeru, dobro došao"
/ Anadolija
Pristalice i članovi nekoliko propalestinskih organizacija protestovali su protiv posjete premijera Izraela Benjamina Netanyahua Londonu i njegovog susreta s premijerkom Velike Britanije Theresom May.

Proteste ispred zgrade britanske vlade organiziralo je nekoliko nevladinih udruženja i pokreta za ljudska prava, a bili su prisutni i jevreji koji se protive ideji cionizma i okupaciji palestinskog teritorija.

Okupljeni su uzvikivali slogane kao što su "Slobodna Palestina", "Izrael je teroristička država" i "Jedino što znate raditi je bombardovanje i ubijanje civila".

Demonstranti su držali transparente na kojima je pisalo "Sloboda Palestini", "Ovdje ne želimo ratne zločince" i "Želimo kraj izraelske okupacije".

"Očekujemo da May danas osudi gradnju ilegalnih izraelskih naselja, ali samo to nije dovoljno. Potrebna nam je hitna podrška kako bi međunarodna zajednica zaustavila okupaciju te kako bi se Izraelci povukli s palestinskog teritorija", rekao je Zaher Birawi, portparol udruženja Palestine Forum in Britain (PFB), jednog od organizatora protesta.

S druge strane, ispred grade Vlade danas su podršku Izraelu pružili i članovi udruženja Jewish Leadership Council koje predstavlja jevrejsku zajednicu u Velikoj Britaniji te nekoliko drugih organizacija koje podržavaju Izrael.

Okupljeni među proizraelskim udruženjima su nosili transparente na kojima je pisalo "Premijeru, dobro došao u London" i "Velika Britanija i Izrael, zajedno protiv terorizma".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije