Masovno trovanje u Francuskoj: Žena umrla, 12 ljudi u bolnici, pojeli ribu u omiljenom restoranu

0
Radiosarajevo.ba
Masovno trovanje u Francuskoj: Žena umrla, 12 ljudi u bolnici, pojeli ribu u omiljenom restoranu
Telegraph / Bordeaux

Jedna žena je preminula, a 12 osoba je hospitalizirano nakon pojave botulizma u sardinama koje su poslužene u restoranu na jugozapadu Francuske.

Botulizam je ozbiljna neurološka bolest koja se obično javlja nakon konzumacije hrane koja nije pravilno konzervisana. Restoran u Bordeauxu sam konzervirao sardine, rekli su iz Ministarstva zdravstva Francuske.

Nacionalnost preminule žene, koja je imala 32 godine, još uvijek nije utvrđena, rekao je izvor blizak slučaju.

Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka: 'Upalila sam TV i vidim dijete...'

Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka: 'Upalila sam TV i vidim dijete...'

Doktor u bolnici Pellegrin u Bordeauxu, Benjamin Clouzeau, izjavio je u srijedu, 13. septembra ujutro, da 12 osoba još uvijek prima hitno liječenje. Pet osoba je bilo na respiratoru. Grupa je uključivala američke, irske i kanadske državljane. Njemački državljanin se vratio kući na liječenje, kao i stanovnik Barcelone, rekao je doktor.

Svi su jeli u vinoteci Tchin Tchin između 4. i 10. septembra, kada je u gradu obično bilo mnogo turista, poznatom po svojim vinima i hrani. Svi su konzumirali sardine koje je restoranski vlasnik čuvao u teglama, rekli su iz Ministarstva.

Istraživanje pokazalo: Ovaj metal je za srce opasniji od pušenja i holesterola, djeci smanjuje IQ

Istraživanje pokazalo: Ovaj metal je za srce opasniji od pušenja i holesterola, djeci smanjuje IQ

Botulizam je smrtonosan u 5-10 posto slučajeva zbog toksina koji generiše bakterija Clostridium botulinum, koja se može pojaviti kada konzervisana hrana nije dovoljno sterilizovana.

Vlasti su provodile testove u restoranu, rekli su, dodajući da ne mogu isključiti pojavu daljnjih slučajeva botulizma, koji ima inkubacijski period od nekoliko dana. Može uzrokovati paralizu mišića koja traje nekoliko sedmica, a najveća opasnost proizilazi iz zahvaćenih disajnih mišića.

Lokalni list Sud-Ouest citirao je vlasnika restorana koji je rekao da je bacio neke tegle sardina zbog jakog mirisa kad ih je otvorio, ali druge su 'izgledale kao da su u dobrom stanju i posluživane su gostima', piše The Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije