Upoznajte preslatkog robota Mirokaia koji će uskoro pomagati u bolnicama

0
Radiosarajevo.ba
Upoznajte preslatkog robota Mirokaia koji će uskoro pomagati u bolnicama
Foto: Smartlife / Ilija Baošić / Robot Mirokai

IFA 2023 sajam u Berlinu okupio je veliki broj posjetilaca koji žele da vide najnovije tehnološke inovacije izlagača iz svih krajeva svijeta.

Jedan od njih je i kompanija Enchanted Tools, čije čedo, nazvano Mirokai, je privuklo ogromnu pažnju svih onih koji su se našli u hali 20.

Mirokai su bića iz galaksije udaljene milionima svjetlosnih godina od nas, a na Zemlju su stigli kako bi komunicirali sa ljudima, vozali se okolo i podizali stvari - tako bar glasi priča iza ovih preslatkih robota.

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Iako smo tokom godina imali priliku da vidimo veliki broj robotskih rješenja, zaista moramo priznati da Mirokai uživo djeluje nestvarno. Prije svega, njegovo lice izgleda kao da je iz crtanog filma, a preko njega daje do znanja ljudima u okolini kako se "osjeća", uz trzaje mehaničkih ušiju na glavi.

Ono što je zaista jedinstveno za ovog robota jeste da on ne posjeduje noge, točkove ili gusjenice kako bi se kretao. Umjesto toga, Mirokai balansira na crvenoj lopti, i to vrlo stabilno - čak i kada ga neko gurne - što je i demonstrirano od strane kompanije.

Robor Mirokai
Foto: Smartlife / Ilija Baošić: Robor Mirokai

Iz kompanije kažu da je prvobitna namjena ovih robota da služe kao pomagači u bolnicama, gdje će raznositi različite predmete i komunicirati sa osobljem i pacijentima. Zapravo, Enchanted Tools je Mirokai-ju dao sposobnost da hvata određene ručke sa posebnim dizajnom, baš kao što možemo da vidimo u video igrama.

Ipak, tim koji je radio na njemu tvrdi da žele da vide svog robota i na lokacijama kao što su aerodromi, prodavnica, a možda baš i sajmovi kao što je IFA. Cilj im je da u narednih 10 godina proizvedu 100.000 jedinica, a ciljana cijena za jednog robota je oko 30.000 eura (58.620,37 KM), piše Smartlife.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije