Marine Le Pen priznala poraz: Emmanuel Macron je ponovo pobijedio

1
Radiosarajevo.ba
Marine Le Pen priznala poraz: Emmanuel Macron je ponovo pobijedio
Foto: EPAEFE / TW / Macron i Le Pen

Liderka francuske krajnje desnice Marine le Pen, koja je izgubila od predsjednika Emmanuela Macrona u drugom krugu izbora, rekla je da će nastaviti borbu i da je izazov za njenu stranku da se fokusira na parlamentarne izbore u junu.

"Više nego ikad nastavit ću svoj rad za Francuze", rekla je Le Penova u govoru priznajući poraz.

Le Penova je rekla da je njen rezultat i dalje "pobjeda" njenog političkog pokreta i dodala da je njena partija Nacionalno okupljanje otvorena da ujedini sve one koji žele da se bore protiv Macrona.

Najnovija vijest: Joe Biden potpisao slanje pomoći Ukrajini

Najnovija vijest: Joe Biden potpisao slanje pomoći Ukrajini

Poručila je i da nikad neću iznevjeriti Francuze.

Kandidatkinja desnice potom je u svom govoru rekla da će Macronova vladavina idućih pet godina opet „dovoditi do novih podjela“ te da će Macron „uništiti Francusku i njezine institucije“.

Le Pen je naglasila važnost nadolazećih parlamentarnih izbora u junu na kojima treba spriječiti Macronovu stranku da stekne većinu u Nacionalnoj skupštini.

Podsjetimo, francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju je izabran na drugi petogodišnji mandat pobijedivši Marine Le Pen koja je ostvarila najbolji rezultat krajnje desnice od početka V. republike 1958. godine.

Aktualni šef države ostvario je između 57,6 i 58,2 posto glasova, prema projekcijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije