Ko je Marine Le Pen: Želi zabraniti hidžab, podržavala Putina, oca izbacila iz stranke

8
Radiosarajevo.ba
Ko je Marine Le Pen: Želi zabraniti hidžab, podržavala Putina, oca izbacila iz stranke
Foto: EPA-EFE / Marine Le Pen

U Francuskoj su u toku izbori za predsjednika države. Danas će se, u drugom krugu glasanja, suočiti aktualni francuski predsjednik Emmanuel Macron i predstavnica krajnje desnice Marine Le Pen.

Macron nakon prebrojanih 38 miliona glasova dobio je 27,4 posto glasova, dok je Marine s 25,54 posto glasova odmah iza njega.

Marine Le Pen (53) kći je jednog od najpoznatijih francuskih ekstremnih desničara, Jeana-Mariea Le Pena, poznatog po rasističkim i antisemitskim stavovima, kao i kontroverznim izjavama poput one da su plinske komore u nacističkim logorima bile 'minoran detalj iz povijesti Drugog svjetskog rata'.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Jean-Marie Le Pen je od 1972. do 2011. bio na čelu stranke Nacionalna fronta, a na tom ga je mjestu naslijedila upravo kći, prenosi Story.hr.

Marine, kojoj je ovo treća predsjednička kandidatura, ogradila se od očevih stavova pa ga čak i izbacila iz stranke 2015. godine, a zatim je ime stranke promijenila u Nacionalno okupljanje. On je to nazvao izdajom.

Iako se udaljila od očevih najkontroverznijih izjava, dijeli njegove poglede na imigraciju, euroskepticizam i položaj Islama u Francuskoj. Kao svoje prioritete, piše CNN, Marine ističe 'zaustavljanje nekontrolirane imigracije' i 'iskorjenjivanje islamističkih ideologija'.

Le Pen je dugo vremena podržavala Putina, no nakon invazije na Ukrajinu ogradila se i od njega, a u slučaju da pobijedi na izborima najavila je savez s Poljskom i Mađarskom. Također, želja joj je da Francuska izađe iz Europske Unije, a uvijek kritizirala i NATO savez.

Marine se dvaput udavala i ima troje djece. Za prvog supruga Francka Chauffroyja udala se kad 1997. kad joj je bilo 29 godina. Iste su godine dobili kći Jehanne, a deset mjeseci kasnije rodila je blizance Louisa i Mathilde. Razveli su se 2000. godine, a Marine, poznata po tome da privatni život voli držati podalje od očiju javnosti, nikad ni riječ nije rekla o njihovom razvodu.

Dvije godine kasnije udala se za Erica Loria, a s njim je u braku ostala četiri godine. Posljednja njena romantična veza za koju se znalo u javnosti bila je ona s Louisom Aliotom koji je u vrijeme kad su započeli vezu bio glavni tajnik Nacionalne fronte. S njim je ostala 10 godina, ali se nisu vjenčali. Par je prekinuo 2019., no ostali su u dobrim odnosima.

Le Pen želi da zabrani i klanje životinja po vjerskim pravilima (ritualno klanje), čime bi francuskim muslimanima i Jevrejima ograničila pristup halal i košer mesu.

Neki strahuju da bi zabrana ritualnog klanja životinja mogla biti samo prvi korak ka tome da se francuski Jevreji i muslimani osjećaju nepoželjno, a možda i ka njihovom odlasku iz Francuske.

Le Pen hidžab naziva "uniformom koju su vremenom nametnuli ljudi koji imaju radikalnu viziju islama".

Zbog toga mnogi francuski muslimani smatraju da je njihova vjera nepravedno stigmatizirana u predsjedničkoj kampanji u zemlji sa najvećom muslimanskom populacijom u Zapadnoj Evropi, u kojoj je od 2010. godine zabranjeno nošenje burki i nikaba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije