Majmunske boginje: U sedam dana za 50 posto porastao broj oboljelih u Evropi

1
AA
Majmunske boginje: U sedam dana za 50 posto porastao broj oboljelih u Evropi
Foto: Pixabay / 3D prikaz virusa majmunskih boginja

Evropska unija (EU) je osigurala dodatnih 54.530 doza vakcina protiv majmunskih boginja kao odgovor na epidemiju, izjavio je u ponedjeljak visoki zvaničnik EU.

"Uprava za zdravstvenu pripravnost i odgovor, osigurala je dodatnih 54.530 doza vakcine treće generacije kompanije Bavarian Nordic, čime je ukupan broj doza kupljenih za države članice kako bi odgovorile na epidemiju majmunskih boginja 163.620", navedeno je u saopćenju EU.

Navedeno je da će se isporuke vakcina protiv majmunskih boginja nastaviti u narednim sedmicama i mjesecima i tokom ostatka godine Norveškoj i Islandu, kao i zemljama članicama EU.

Premijer liga BiH: FK Velež upisao novu pobjedu i učvrstio se na mjestu koje vodi u Europu

Premijer liga BiH: FK Velež upisao novu pobjedu i učvrstio se na mjestu koje vodi u Europu

Pojavio se prvi slučaj u BiH: Šta su to majmunske boginje i koji su simptomi

Pojavio se prvi slučaj u BiH: Šta su to majmunske boginje i koji su simptomi

Stella Kyriakides, komesarka za zdravlje i sigurnost hrane, rekla je da je "zabrinuta" sve većim brojem slučajeva u bloku.

"Sada imamo više od 7.000 slučajeva u EU, što je povećanje od skoro 50 posto u odnosu na sedmicu ranije. Brzo smo reagovali i već smo isporučili oko 25.000 doza u šest država članica", kazala je Kyriakides.

Majmunske boginje su zarazna bolest koju izaziva virus sličan velikim boginjama. Bolest je identificirana 1958. godine u kolonijama majmuna koji su se koristili za istraživanja. Prvi slučaj majmunskih boginja kod ljudi zabilježen je 1970. godine u Demokratskoj Republici Kongo.

Majmunske boginje se prenose na ljude bliskim kontaktom sa zaraženom osobom ili životinjom. Može početi groznicom, povećanjem limfnih čvorova, bolovima u leđima i mišićima prije nego što se pojavi osip na koži.

Prošle sedmice, čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Ghebreyesus rekao je da je zabrinut što se broj slučajeva koronavirusa i smrtnih slučajeva povećava, a raste i broj slučajeva majmunskih boginja - 9.200 prijavljenih slučajeva u 63 zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije