Macron: Samit lidera G7 sljedeće godine u Francuskoj

AA
Macron: Samit lidera G7 sljedeće godine u Francuskoj
FOTO: EPA / Emmanuel Macron
Samit lidera industrijski najrazvijenijih zemalja grupe G7 sljedeće godine bit će održan u francuskom gradu Biarritzu, najavio je predsjednik te zemlje Emmanuel Macron.

Macron za medije je govorio nakon nakon Samita G7 održanog u Quebecu, u Kanadi.

Francuski predsjednik je izjavio kako pomenuti samit nije otklonio sve nesuglasice, ali je postignut zajednički stav u nizu pitanja među kojima su vanjska politika i trgovina. Podsjetio je kako je šest zemalja, osim SAD-a saglasno i kada je riječ o pitanju klimatskih promjena.

Dodao je kako je na polju trgovine potrebno primjenjivati međunarodne propise, kao i reformirati Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO).

Izjavio je kako ukoliko WTO bude efikasnija, doći će i do poboljšanja kada je u pitanju trgovina. Podsjetio je kako je i sa predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom razgovarao o trgovini.

Francuski predsjednik je izjavio kako je jasno da je potrebno poduzeti sveobuhvatne aktvinosti na nizu pitanja između Evropske unije (EU) i SAD-a.

Na samitu je, prema riječima Macrona, razgovarano i o Siriji, a potpisana je i deklaracija o koracima koji će biti poduzeti kako bi se spriječila upotreba hemijskog oružja.

Istakavši kako će Francuska od 1. januara 2019. predsjedati G7, najavio je sljedeći samit koji će tokom ljetnog perioda biti održan u gradu Biarritzu.

Macron je rekao kako su njegova zemlja i članice G7, naročito SAD, saglasne o nizu pitanja, ali da će rezultati toga biti vidljivi u narednih nekoliko sedmica.

 Upitan da li će se Rusija pridružiti grupi kojom će sljedeće godine predsjedati Francuska, Macron je kazao kako Rusija treba ispuniti obaveze propisane sporazumom iz Minska.

Grupa od 1998. do 2014. imala je osam članica i nazivala se G8. Nakon što je 2014. Rusija anektirala Krim, nije bila više članica grupe koja je potom dobila naziv G7.

Članice G7 su Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije