Lukašenko o Putinu: Zapad i vi biste trebali izbaciti iz glave takve gluposti

1
Fena
Lukašenko o Putinu: Zapad i vi biste trebali izbaciti iz glave takve gluposti
Foto: EPA-EFE / Aleksandar Lukašenko

Ruski predsjednik Vladimir Putin zdrav je, razuman i "u boljem je stanju nego ikada”, izjavio je njegov bliski saveznik, bjeloruski predsjednik Alexandar Lukašenko, u intervjuu za japanski televizijski kanal TBS.

"On i ja ne sastajemo se, samo kao šefovi država, mi smo u prijateljskim odnosima Apsolutno sam blizak svim detaljima o njemu. Što je moguće više, i na personalnom i na državnom nivou", izjavio je on u intervjuu koji je prenijela bjeloruska državna novinska agencija BelTA.

Rusija je koristila bjelorusku teritoriju kao polaznu tačku za svoju invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Zapadni čelnici sugeriraju da je Putin načinio skupu grešku pokretanjem vojnog napada na Ukrajinu, gdje ruske snage trpe teške gubitke i njihovo napredovanje velikim je djelom zakočeno uprkos njihovoj očiglednoj superiornosti.

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da je Putin "iracionalan" a nizozemski premijer Mark Rutte opisao ga je kao “potpuno paranoidnog”.

Lukašenko je, međutim, odbacio sugestiju da Putin, kome je 69. godina, nije na vrhunucu svojih moći.

"Zapad i vi trebali biste izbaciti iz glava takve gluposti, takvu fikciju", izjavio je on za TV stanicu.

Lukašenko se takođrer požalio zbog raspada Sovjetskog saveza u 1991., teme o kojoj Putin često govori, i kada je sugerirao u govorima uoči invazije da je Ukrajina vještačka tvorevina i da je “neootuđivi dio” ruske istorije i kulture.

"Raspad Sovjetskog Saveza bio je tragedija. Da je Sovjeski Savez preživio do današnjeg dana, mogli bismo izbjeći sve vrste sukoba u svijetu. Dok je SSSR postojao, svijet je bio multipolaran i jedan pol je balansirao drugi. Sada je razlog za sve što se dešava u svijetu unipolarnost – monopoliziranje naše planete od Sjedinjenih Američkih Država", izjavio je bjeloruski čelnik, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije